‘Kabinet zonder regeerakkoord mogelijke uitweg’

Henk Kamp, toen nog minister voor Economische Zaken, bij aankomst op het Binnenhof voor aanvang van de Ministerraad.
Henk Kamp, toen nog minister voor Economische Zaken, bij aankomst op het Binnenhof voor aanvang van de Ministerraad. Foto Bart Maat/ANP

Voormalig minister en VVD-prominent Henk Kamp ziet een „extraparlementair kabinet” (een kabinet zonder regeerakkoord) als een mogelijke uitweg uit de impasse rond de formatie. Dat zei Kamp vanmiddag in het politieke praatprogramma Buitenhof.

Volgens Kamp is het tijd dat de bij de formatie betrokken partijen zo snel mogelijk laten weten of de „blokkades” die ze voor andere partijen hebben opgeworpen, onoverkomelijk zijn. Zo moeten VVD en CDA „duidelijkheid” geven over de vraag of ze met twee linkse partijen willen gaan formeren. PvdA en GroenLinks hebben tot nu toe benadrukt dat ze alleen samen zullen toetreden tot een nieuw kabinet. Dit weekend werd dit besluit door de ledenvergaderingen van de beide linkse partijen goedgekeurd.

Volgens Kamp is de vergaande samenwerking van PvdA en GroenLinks echter geen oplossing om uit de huidige impasse te komen. Kamp zei te verwachten dat VVD en CDA ‘nee’ zullen zeggen tegen een kabinet over links. Ook een kabinet in de oude samenstelling (VVD, CDA, D66 en CU) acht Kamp niet haalbaar, vanwege de weigering van D66 om samen te werken met de ChristenUnie. Een minderheidskabinet van VVD, CDA en D66 zou volgens Kamp „te smal” zijn om te kunnen regeren.

Het uitschrijven van nieuwe verkiezingen heeft volgens de VVD-prominent weinig zin: „Dan krijg je ongeveer dezelfde uitslag.” Kamp pleit daarom voor een kabinet dat gaat regeren zonder regeerakkoord, maar met een programma waar verschillende partijen zich aan willen committeren (zonder zich te verbinden aan álle programmapunten). Om dit programma uitgevoerd te krijgen, zou dit extraparlementaire kabinet telkens nieuwe meerderheden moeten zoeken in de Kamer. Volgens Kamp heeft demissionair premier Rutte bewezen dat hij daarin zou kunnen slagen.

Het laatste kabinet dat regeerde zonder regereerakkoord was het kabinet Den Uyl (1973-1977).

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ruime meerderheid PvdA-leden stemt vóór formatiesamenwerking met GroenLinks