Frankrijk en VK willen veilige VN-zone in Kabul

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk willen een veilige zone creëren in de Afghaanse hoofdstad Kabul, zodat humanitaire hulp kan worden verleend aan burgers onder bescherming van de Verenigde Naties. Verschillende persbureaus melden dat de Franse president Emmanuel Macron maandag een resolutie hiertoe zal indienen bij de VN-Veiligheidsraad. Zowel Frankrijk als het Verenigd Koninkrijk beëindigden eerder deze week de evacuatiemissie in Kabul.

In een interview met de Franse krant Le Journal du Dimanche legt Macron uit waarom een dergelijke zone belangrijk is. Volgens hem biedt een VN-zone de mogelijkheid om de Taliban onder druk te blijven zetten en kunnen de Verenigde Naties daarnaast in noodgevallen snel optreden.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres belegt maandag een bijeenkomst over Afghanistan met de VN-gezanten voor de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, China en Rusland - de permanente leden van de Veiligheidsraad.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Frankrijk en VK willen veilige VN-zone in Kabul