Laatste ontwikkelingen Afghanistan

Amerikaanse luchtaanval op ‘terroristen’ in Kabul

In dit blog volgt de redactie van NRC het laatste nieuws rond Afghanistan. Na een aanslag bij het vliegveld van Kabul, met waarschijnlijk ruim honderd doden als gevolg, hebben meerdere landen hun evacuaties stopgezet of beëindigd.

‘Drie kinderen omgekomen bij Amerikaanse raketaanval op IS’

Bij de luchtaanval op terroristen van IS-Khorasan, de Afghaanse tak van Islamitische Staat (IS), zijn ook drie kinderen om het leven gekomen. Dat heeft een Afghaanse regeringsfunctionaris anoniem gezegd tegen persbureau Reuters. De drone-aanval was gericht op een voertuig vol explosieven dat onderweg was naar de luchthaven van Kabul.

Eerder werd melding gemaakt van één kind dat bij de aanval om het leven zou zijn gekomen. De functionaris gaf naast het dodental geen toelichting op het incident. Het is niet bekend hoeveel terreurstrijders omkwamen. Het Amerikaanse leger zei eerder juist dat het er op basis van „eerste berichten” op leek dat er geen burgerdoden waren gevallen.

VS, VK, Nederland: Taliban laten buitenlanders uit Afghanistan vertrekken

De Taliban zullen het alle buitenlanders en Afghanen met geldige uitreispapieren toestaan om Afghanistan te verlaten. Dat schrijven de regeringen van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en meer dan negentig andere landen in een zondag gepubliceerde gezamenlijke verklaring. Het document is ook door Nederland ondertekend en werd door demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag (D66) op Twitter gedeeld.

„We hebben toezeggingen gekregen van de Taliban dat alle buitenlandse burgers en Afghanen met geldige door onze landen verstrekte reisautorisatie toestemming krijgen om op een veilige en ordentelijke manier te reizen naar locaties vanwaar zij het land kunnen verlaten”, schrijven de landen. „We zullen reisdocumenten blijven verstrekken aan Afghanen die hiervoor in aanmerking komen”.

Het schrijven werd verder onder meer door Australië, België, Duitsland en Spanje ondertekend. „We verwachten van de Taliban dat zij hun garanties nakomen dat deze groepen vrij kunnen reizen”, aldus Kaag. De minister reist volgende week naar de regio, in de hoop evacuaties uit Afghanistan snel weer mogelijk te kunnen maken.

Twitter avatar ministerBZ Sigrid Kaag Samen met 100 landen zullen we ons inzetten Nederlanders & Afghanen die werkzaam zijn geweest voor ons, of gevaar lopen, vrij te kunnen laten reizen naar plekken buiten #Afghanistan. 1/2
Twitter avatar ministerBZ Sigrid Kaag We verwachten van de Taliban dat zij hun garanties nakomen dat deze groepen vrij kunnen reizen. 2/2 https://t.co/QsJAb21crB

Doden bij vuurgevechten grens Pakistan met Afghanistan

Twee Pakistaanse soldaten zijn omgekomen in een vuurgevecht met schutters die vanuit Afghanistan over de grens schoten. In een vergelding door het Pakistaanse leger zouden twee of drie schutters in Afghanstan zijn gedood. Dat stelt het leger van Pakistan, meldt persbureau Reuters.

Het is voor het eerst sinds de machtsovername van Afghanistan door de Taliban dat er geschoten is in het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan. Het is nog niet duidelijk tot welke groep de schutters in Afghanistan behoorden.

Amerikaanse luchtaanval op ‘terroristen’ in Kabul

Het Amerikaanse leger heeft zondag een luchtaanval uitgevoerd op een voertuig in Kabul. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse krijgsmacht bevestigd tegenover persbureau Reuters. Het zou gaan om een auto met zelfmoordterroristen van IS-Khorasan, de Afghaanse tak van Islamitische Staat (IS), die op weg waren naar de luchthaven van Kabul. Ook een Taliban-woordvoerder sprak tegenover persbureau AP van een Amerikaanse luchtaanval op een voertuig met terroristen.

Met het uitschakelen van de terroristen in de auto zou de dreiging van een ophanden zijnde aanslag op het vliegveld zijn afgewend. „Wij hebben er vertrouwen in dat we het doelwit hebben geraakt waar we op mikten, volgens eerste berichten zouden er geen burgerdoden zijn gevallen door onze luchtaanval”, zei een Amerikaanse legermedewerker tegen The Washington Post. Er zouden hierna „grote secundaire explosies” hebben plaatsgevonden, wat volgens de militair zou wijzen op „de aanwezigheden van flinke hoeveelheden explosief materiaal”.

Eerder meldden meerdere ooggetuigen tegenover persbureaus AP, AFP en Reuters explosies te hebben gehoord in de woonwijk Khuwja Bughra, vlak bij het vliegveld. Daarbij zou een woning zijn getroffen en een kind om het leven zijn gekomen, aldus een Afghaanse politiechef. Het is nog onduidelijk of dit dezelfde Amerikaanse luchtaanval betreft.

Op een Afghaanse televisiezender werden beelden getoond van een zwarte rookpluim die opstijgt vanuit de woonwijk Khuwja Bughra. Zaterdagavond waarschuwde de Amerikaanse president Joe Biden dat het „zeer waarschijnlijk” is dat de luchthaven van Kabul de daaropvolgende 36 uur opnieuw getroffen wordt door een terroristische aanslag.

Donderdagavond kwamen bij een zelfmoordaanslag op het vliegveld van Kabul circa 160 Afghanen om het leven. Ook werden dertien Amerikaanse en twee Britse militairen gedood. Vermoed wordt dat IS-Khorasan achter het geweld zit. In reactie op de aanslag voerde het Amerikaanse leger een drone-aanval uit, waarbij twee hoge IS-Khorasan-leiders werden uitgeschakeld. De raketaanval van zondag zou de tweede gerichte uitschakeling van IS-Khorasan-leden zijn.

“A rocket hit a residential house in PD15.” Eye witnesses and residents say. pic.twitter.com/8ULn1Bwo1A

— BILAL SARWARY (@bsarwary) August 29, 2021


Zondag is rook te zien na een explosie in de buurt van het vliegveld van Kabul. Foto EPA/Stringer

‘Taliban willen gescheiden klassen’

In Afghanistan zullen voortaan jongens en meisjes gescheiden van elkaar les krijgen. Dat schrijft een journalist van het Afghaanse Tolo News, aan de hand van een statement van de door de Taliban aangewezen verantwoordelijke voor hoger onderwijs. „…[jongens en meisjes] zullen gescheiden van elkaar in klaslokalen zitten, in navolging van de islamitische wetgeving”, meldt journalist Ziar Khan Yaad.

Het is nog de vraag of de Europese Unie en de Verenigde Staten een aanstaande regering van de Taliban zullen erkennen. De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen maakte na een vergadering van de G7 al duidelijk dat erkenning afhankelijk zal zijn van het respecteren van mensenrechten en gelijke rechten voor vrouwen.

Of dit daadwerkelijk het geval zal zijn, zal moeten blijken. Zondag berichtte de Afghaanse oud-minister van Binnenlandse Zaken, van de gevallen regering, dat Talibanstrijders een bekende volkszanger hebben vermoord. Eerder stelde een Taliban-functionaris dat geweld door individuele strijders zal worden onderzocht.

Frankrijk en VK willen veilige VN-zone in Kabul

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk willen een veilige zone creëren in de Afghaanse hoofdstad Kabul, zodat humanitaire hulp kan worden verleend aan burgers onder bescherming van de Verenigde Naties. Verschillende persbureaus melden dat de Franse president Emmanuel Macron maandag een resolutie hiertoe zal indienen bij de VN-Veiligheidsraad. Zowel Frankrijk als het Verenigd Koninkrijk beëindigden eerder deze week de evacuatiemissie in Kabul.

In een interview met de Franse krant Le Journal du Dimanche legt Macron uit waarom een dergelijke zone belangrijk is. Volgens hem biedt een VN-zone de mogelijkheid om de Taliban onder druk te blijven zetten en kunnen de Verenigde Naties daarnaast in noodgevallen snel optreden.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres belegt maandag een bijeenkomst over Afghanistan met de VN-gezanten voor de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, China en Rusland - de permanente leden van de Veiligheidsraad.

Laatste Britse evacuatievlucht, Taliban sluiten vliegveld Kabul nagenoeg af

Nadat de meeste landen al waren gestopt met evacueren, hebben de Britten zaterdag ook hun laatste vlucht met evacués vanaf vliegveld Kabul uitgevoerd. Zij hebben de afgelopen twee weken naar eigen zeggen meer dan 15.000 Afghanen, Britten en anderen geëvacueerd.

De Britse militairen die deze evacuaties mogelijk maakten, vertrekken nu zelf, meldt het Britse defensieministerie. Daarbij nemen ze nog enkele Afghanen mee die zich al op de luchthaven bevinden. Talibanstrijders hebben de toegang tot het vliegveld voor nieuwe evacués nagenoeg onmogelijk gemaakt.

„Het is tijd om deze fase van de operatie af te sluiten”, aldus de Britse ambassadeur in een op vliegveld Kabul opgenomen video. „Maar we zijn de mensen die nog moeten vertrekken niet vergeten, en we zullen er alles aan blijven doen om hen te helpen.”

Biden: nieuwe aanslag op vliegveld Kabul komende 36 uur zeer waarschijnlijk

Het is „zeer waarschijnlijk” dat het vliegveld van Kabul de komende 36 uur opnieuw doelwit wordt van een aanslag. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden zaterdag gezegd op basis van informatie waarover zijn commandanten beschikken, meldt persbureau AP. Biden omschrijft de situatie als „extreem gevaarlijk”. Donderdag kwamen bij een zelfmoordaanslag op de luchthaven van Kabul zo’n 160 Afghanen, dertien Amerikaanse militairen, en twee Britten om.

President Biden heeft zijn commandanten naar eigen zeggen opgedragen „alle mogelijke maatregelen te nemen” om de Amerikaanse troepen op het vliegveld te beschermen. Ook kondigde hij nieuwe vergeldingsaanvallen aan tegen de daders van de aanslag, de lokale tak van terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

„Deze slag was niet de laatste”, zei Biden over de Amerikaanse drone-aanval zaterdagochtend, waarbij twee IS’ers werden gedood. „Ik zei dat we achter de groep aan zouden gaan die verantwoordelijk is voor de aanval op onze troepen en onschuldige burgers in Kabul, en dat hebben we gedaan. We zullen doorgaan met het opsporen van elke persoon die betrokken was bij die gruwelijke aanval en ze laten boeten.”

Zaterdag begonnen de Amerikanen met de terugtrekking van hun militairen. Wel zijn zij van plan tot en met dinsdag – de dag dat de Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan rond moet zijn – Afghanen te blijven evacueren. Sinds de Taliban twee weken geleden hoofdstad Kabul overnamen, hebben de Verenigde Staten naar eigen zeggen 117.000 mensen geëvacueerd.

De Amerikaanse president Joe Biden omschrijft de situatie bij vliegveld Kabul als „extreem gevaarlijk”. Foto Leah Millis/Reuters

Minister Kaag naar ‘regio Afghanistan’ om evacuaties Kabul weer mogelijk te maken

Demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken, D66) reist de komende week af naar „de regio” Afghanistan om te proberen evacuaties uit Kabul weer mogelijk te maken. Dat schrijft demissionair premier Mark Rutte zaterdagavond op Twitter.

Naar welk land Kaag afreist, wil een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken niet zeggen. De reis wordt volgens haar nu nog „volop voorbereid”. Evenmin zegt de zegsvrouw wat Kaag precies gaat doen en of zij in gesprek treedt met de Taliban, zoals de Franse president Emmanuel Macron dat zaterdag deed in een poging de evacuaties later weer op te kunnen pakken.

Demissionair premier Rutte sprak zaterdag met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over de evacuaties. Zij spraken af dat Duitsland en Nederland „zodra de politieke en veiligheidssituatie dat toelaten” weer „een presentie” zullen hebben in de Afghaanse hoofdstad, meldt hij op Twitter. Bij die samenwerking moeten ook het Verenigd Koninkrijk en andere landen betrokken worden.

De evacuaties uit Kabul zijn deze week gestaakt voordat iedereen die daarvoor in aanmerking kwam naar Nederland was gehaald. Vermoedelijk zijn honderden potentiële evacués achtergebleven; onder anderen Afghaanse tolken en mensen met een Nederlands paspoort die niet tijdig weg konden komen.

Twitter avatar MinPres Mark Rutte Het kabinet blijft zich maximaal inzetten om evacuaties uit Kabul weer mogelijk te maken. Zo zal @ministerBZ Sigrid Kaag komende week afreizen naar de regio, en sprak ik zojuist met bondskanselier Angela Merkel.

Zo’n 2.000 demonstranten op de Dam voor ruimhartiger asielbeleid Afghanistan

Op de Dam in Amsterdam hebben zaterdagmiddag zo’n tweeduizend mensen gedemonstreerd om aandacht te vragen voor de situatie in Afghanistan en het kabinet op te roepen Afghanen ruimhartig asiel te verlenen.

Aan het einde van de middag overhandigden de organisatoren – jonge Afghaanse Nederlanders van de beweging Azadi – een petitie aan een aantal bij het protest aanwezige Kamerleden. Die petitie riep op Afghanistan te erkennen als een onveilig land, de in Kabul achtergebleven mensen die met de Nederlandse overheid samenwerkten alsnog te evacueren, uitzettingen van Afghanen „voor onbepaalde tijd” te stoppen en in het Griekse vluchtelingenkamp Moria gestrande Afghanen te helpen.

De manifestatie op de Dam eindigde in een protestmars met trommels door de hoofdstad. Die vond rond 19.15 uur zijn weg weer terug naar de Dam. De betoging maakte onderdeel uit van een reeks van volgens persbureau ANP vijftien demonstraties in grote Europese en Amerikaanse steden.

Twitter avatar KvanLaarhoven Kasper van Laarhoven Flinke opkomst demonstratie voor duidelijkere politiek m.b.t. Afghanistan. Protestmars keert nu terug naar de Dam.#Amsterdam https://t.co/unKoqyOcbg

Amerikaanse ambassade waarschuwt opnieuw luchthaven te mijden

De Amerikaanse ambassade in Kabul heeft zaterdag opnieuw gewaarschuwd om de luchthaven in de stad te mijden vanwege een veiligheidsdreiging. De Verenigde Staten houden ernstig rekening met aanslagen nabij de luchthaven. Deze dagen „worden onze gevaarlijkste tot nu toe”, aldus de Witte Huis-perssecretaris Jen Psaki donderdag.

Een zelfmoordterrorist blies zichzelf donderdag op nabij een van de toegangspoorten van de luchthaven in Kabul. Daarbij zijn volgens persbureau AP zeker 182 mensen gedood, onder wie dertien Amerikaanse militairen, twee Britten en het kind van een Brit. Volgens de VS was het de dodelijkste dag voor Amerikaanse troepen in Afghanistan sinds 2011.

Ondertussen is steeds meer bekend over de Amerikaanse militairen die bij de aanslag om het leven kwamen. De Amerikaanse autoriteiten hebben nog geen officiële namenlijst gepubliceerd, maar The Washington Post heeft de identiteit van vooralsnog acht dodelijke slachtoffers achterhaald. Volgens de krant gaat het om jonge mannen, twintigers of dertigers. In het artikel staan foto’s en informatie over de achtergrond van deze mannen.

Amerikaanse militairen en een meisje donderdag bij de luchthaven van Kabul. Foto Amerikaanse Marine

VS: planner aanslagen gedood bij drone-aanval in oostelijk Afghanistan

De Verenigde Staten hebben in oostelijk Afghanistan een drone-aanval uitgevoerd op IS-Khorasan, de regionale tak van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Daarbij is het doelwit, een lid van de groepering, omgekomen, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie volgens persbureau Reuters.

De aanval is uitgevoerd in de Afghaanse provincie Nangarhar, ten oosten van Kabul aan de grens met Pakistan. Volgens het Pentagon zijn er „voor zover bekend” geen burgers bij de drone-aanval omgekomen.

Het doelwit zou een lid van IS zijn dat betrokken was bij planning van aanslagen. „De eerste indicaties zijn dat we het doelwit hebben omgebracht”, aldus het Amerikaanse centrale bevel in een verklaring. Het is onduidelijk of het doelwit betrokken was bij de aanslag bij de luchthaven van Kabul op donderdag.

Een reaper drone, die is opgestegen in het Midden-Oosten, trof het doelwit in een auto, samen met een tweede lid van IS. Beiden zouden zijn omgekomen.

Bij een zelfmoordaanslag in Kabul kwamen donderdag dertien Amerikaanse militairen en tientallen Afghaanse burgers om het leven. President Joe Biden zei donderdagavond tijdens een toespraak in reactie op de aanslag dat de VS de verantwoordelijken zouden opsporen, en dat hij het Pentagon opdracht had gegeven om plannen te maken om hen aan te vallen.

Welkom in een nieuw blog

NRC houdt de laatste ontwikkelingen in Afghanistan bij in dit blog. Het dodental van de aanslag die donderdagmiddag werd gepleegd door een zelfmoordterrorist van de Afghaanse tak van IS bij het vliegveld van Kabul, is opgelopen tot zo’n 170. Donderdag en vrijdag hebben meerdere westerse landen hun evacuaties afgerond.

De Nederlandse ambassadeur van Afghanistan, Caecilia Wijers, keerde vrijdag terug uit dat land, die met de diplomatieke vertegenwoordiging nog in Kabul was voor de Nederlandse evacuaties. Volgens demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) blijven nog „tientallen” tolken achter in Afghanistan.

Terwijl de meeste westerse overheden de afgelopen dagen naar de hoofdstad keken, is ook in de rest van het land een crisis ontstaan. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR waarschuwde vrijdag dat mogelijk een half miljoen Afghanen tot het eind van dit jaar op drift kunnen geraken.

Lees hier het vorige blog van vrijdag 27 augustus terug