‘Verdachten van gooien molotovcocktail naar journalist zijn bekende corona-ontkenners’

Aanslag De twee verdachten van de aanslag op een Groningse blogger zouden veelgeziene gasten zijn bij demonstraties tegen coronamaatregelen en bekendstaan als antivaxer.
Willem Groeneveld, journalist van groninger stadsblog Sikkom.
Willem Groeneveld, journalist van groninger stadsblog Sikkom. Foto Reyer Boxem/ ANP/Hollandse Hoogte

De twee verdachten van 31 en 32 jaar die een molotovcocktail naar de woning van de Groningse journalist Willem Groeneveld zouden hebben gegooid, staan bekend als corona-ontkenners en antivaxers. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden vrijdag.

Volgens bronnen van de krant komen beide mannen, die worden verdacht van poging tot moord, uit de stad Groningen en zijn zij geregeld gezien bij betogingen tegen coronamaatregelen. Zo zou de 31-jarige verdachte recent nog bij een prikbus van de GGD hebben gedemonstreerd, bij een actie waarbij borden omhooggehouden werden waarop coronavaccins vergif werden genoemd. De twee mannen, van wie de krant de naam niet bekendmaakt, zouden zich ook op sociale media geregeld uitspreken als tegenstanders van vaccineren.

De aangevallen journalist Groeneveld schrijft voor het Groningse stadsblog Sikkom. Daarop heeft hij regelmatig bijdragen heeft over het coronavirus, waarin hij onder andere de argumentatie van antivaxers en coronademonstraties probeert te weerleggen.

In de nacht van 18 op 19 augustus werd een molotovcocktail op het huis van Groeneveld en zijn partner gegooid. Zij lagen op dat moment in bed en konden het vuur zelf doven. Op beelden van de aanslag die door de politie naar buiten zijn gebracht, kwamen veel reacties en tips binnen. Een dag later konden de twee worden aangehouden.