Nederlandse ambassadeur Afghanistan terug

Een toestel met militairen en ambassademedewerkers uit Afghanistan landt op Vliegbasis Eindhoven. Ook de Nederlandse ambassadeur in dat land, Caecilia Wijgers, vloog mee terug.
Een toestel met militairen en ambassademedewerkers uit Afghanistan landt op Vliegbasis Eindhoven. Ook de Nederlandse ambassadeur in dat land, Caecilia Wijgers, vloog mee terug. Foto Rob Engelaar/ANP

Een vliegtuig met daarin onder anderen de Nederlandse ambassadeur voor Afghanistan Caecilia Wijgers is vrijdagavond op vliegveld Eindhoven geland. In het vliegtuig zaten ook Nederlandse militairen. Dat meldt Defensie.

Hiermee heeft Nederland geen diplomatiek personeel of militairen meer in het Aziatische land. Wel is er nog een klein diplomatiek team in een van de omliggende landen aanwezig, evenals een klein aantal militairen. Mocht het nog mogelijk zijn om alsnog mensen uit Afghanistan weg te halen, dan zal dat door mensen van dit team worden gedaan. Het is volgens Defensie nog niet duidelijk hoe de diplomatieke banden van Nederland met Afghanistan in de toekomst zullen zijn. Volgens het statement is de meest voor de hand liggende optie een diplomatieke post in de regio.

Defensie stelt meer dan 2.500 mensen in veiligheid te hebben gebracht sinds zij de luchtbrug instelden na de machtsovername door de Taliban. Meer dan 1.600 mensen daarvan zijn in Nederland gebleven, de rest werd door Nederland geëvacueerd voor andere landen. Omdat er dreiging is van een nieuwe aanslag, zijn de poorten van het vliegveld van Kabul gesloten en moest Nederland vertrekken.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederlandse ambassadeur en diplomatiek team zijn terug uit Afghanistan