DNB

‘Burger houdt coronaspaargeld op zak’

Nederlanders willen het merendeel van het extra spaargeld dat zij tijdens de coronacrisis opbouwden de komende tijd niet uitgeven, maar op zak houden.

Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) in een donderdag gepubliceerd onderzoek. De centrale bank verwacht dat de helft van al het extra gespaarde geld op bankrekeningen blijft staan.

Daarnaast willen huishoudens 14 procent van het coronaspaargeld uitgeven aan goederen en diensten, 7 procent aan aflossing van schulden en 18 procent aan verbouwen of kopen van een huis.

Volgens DNB hadden Nederlanders tot en met het eerste kwartaal van dit jaar 46 miljard euro meer gespaard dan vóór de coronapandemie. Dat komt met name doordat vanwege lockdowns minder geld uitgegeven kon worden aan diensten, zoals bioscoopbezoeken of etentjes in restaurants.

Ook spaarden huishoudens meer geld uit voorzorg voor slechtere economische tijden, bijvoorbeeld omdat zij rekening hielden met baanverlies.

Na economische malaise duurt het gemiddeld twee jaar voordat mensen dusdanig vertrouwen in de economie hebben herwonnen dat zij stoppen met sparen van extra geld uit voorzorg, laat een woordvoerder van DNB weten.

Daarnaast is het niet altijd mogelijk het extra gespaarde geld alsnog uit te geven aan diensten die tijdens de pandemie niet beschikbaar waren. „Na lockdowns kun je vaker uit eten gaan”, aldus de woordvoerder. „Maar je kunt niet alle etentjes inhalen die je tijdens de coronamaanden niet deed.” (NRC)