Denemarken ziet in corona geen bedreiging meer voor samenleving

Een drukbezochte winkelstraat in de Deense hoofdstad Kopenhagen.
Een drukbezochte winkelstraat in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Foto Ritzau Scanpix/Philip Davali/Reuters

Denemarken beschouwt Covid-19 momenteel niet meer als een ziekte die de samenleving bedreigt. Gezondheidsminister Magnus Heunicke zei vrijdag volgens persbureau AP dat de coronapandemie onder controle is en dat er een recordaantal mensen is gevaccineerd. Daarmee vervallen per 10 september overgebleven coronamaatregelen als het tonen van een ‘coronaviruspas’ bij bezoeken aan evenementen, restaurants, theaters en nachtclubs.

„De goede Deense aanpak van de epidemie maakt dit mogelijk en ik wil alle betrokkenen bedanken voor het gigantische werk”, laat Heunicke weten op Twitter. Zo’n 80 procent van de bevolking ouder dan twaalf jaar heeft zich volgens de minister laten vaccineren tegen het coronavirus. De mondkapjesplicht was half augustus al volledig afgeschaft, ook in het openbaar vervoer.

Heunicke benadrukt wel dat er zo nodig opnieuw maatregelen ingevoerd zullen worden. „Hoewel we er goed voor staan, is de pandemie nog niet helemaal achter de rug en zal de regering niet aarzelen snel te handelen als opnieuw belangrijke onderdelen van onze maatschappij worden bedreigd”, aldus minister.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ziekenhuizen moeten 170.000 tot 210.000 operaties inhalen