In beeld

Twee weken na de aardbeving op Haïti wordt het puin nog steeds geruimd

Ruim tweeduizend doden, twaalfduizend gewonden en tienduizenden daklozen. De gevolgen van de aardbeving die Haïti een kleine twee weken geleden trof, zijn nog sterk voelbaar in het Caribische land. Een fotoserie over de wederopbouw.
Een Mexicaans reddingsteam, dat ingezet is om puin te ruimen in de zuidwestelijke stad Les Cayes, houdt pauze. Haïti werd op zaterdag 14 augustus getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.2.
Foto Ralph Teddy Erol / Reuters
Een man staat tussen het puin van de verwoeste Santa Rosa de Lima-kerk in de plaats Maniche, iets ten noorden van de stad Les Cayes. De aardbeving verwoestte tienduizenden woningen en gebouwen.
Foto Orlando Barria / EPA
De Haïtiaanse Altermard Roselina geeft haar zoon borstvoeding naast de brokstukken van haar huis. Haar moeder overleed in de woning als gevolg van de aardbeving - ze is één van de ruim 2.200 doden die de natuurramp eiste.
Foto Orlando Barria / EPA
Het meisje Younaika zit naast haar moeder, die gewond raakte tijdens de aardbeving, in het ziekenhuis van Les Cayes. De aardbeving van 14 augustus deed denken aan de beving van 2010, die honderdduizenden levens kostte.
Foto Matias Delacroix / AP
Deze Haïtianen steken een week na de beving de rivier de Cavaillon in het zuidwesten van Haïti over, om hun spullen te verkopen in Maniche. De beving van 2010 kostte veel meer mensenlevens dan de natuurramp van dit jaar. Het grote verschil was dat het epicentrum toen veel dichter bij de hoofdstad Port-au-Prince lag, waar toen ongeveer een tiende van de Haïtiaanse bevolking woonde.
Foto Matias Delacroix / AP
In Les Cayes kunnen inwoners voor omgerekend 8,50 euro blokken ijs kopen. Al voor de schok kampte Haïti, een van de armste landen ter wereld, al met tekorten aan schoon drinkwater.
Foto Matias Delacroix / AP
Haïtianen staan in de rij voor voedsel en water dat uitgedeeld wordt in Les Cayes. Twee maanden voor de aardbeving concludeerden de Verenigde Naties al dat zo'n 4,4 miljoen van de 10,9 miljoen inwoners van het land kampten met voedseltekorten.
Foto Matias Delacroix / AP
Een hulpmedewerker gooit een zak met rijst in een menigte. Voor de beving leden 1,2 miljoen Haïtianen zelfs "ernstige honger", aldus het voedselprogramma van de Verenigde Naties.
Foto Reginald Louissaint / AFP
Een geïmproviseerd tentenkamp voor Haïtianen die dakloos werden als gevolg van de aardbeving. Een ruime week na de ramp verblijven hier nog altijd mensen.
Foto Ricardo Arduengo / Reuters
Manithe Simon (68) en zijn vrouw Wisner Desrosier (67) wandelen door hun ingestorte huis nabij Les Cayes. Twee dagen na de aardbeving trok de tropische storm Grace over het land. Hoewel aanvankelijk gevreesd werd voor modderstromen, viel de schade uiteindelijk mee.
Foto Henry Romero / Reuters
Het lichaam van Andre Tessono, een plaatselijke kerkleider, wordt naar een begraafplaats in een buitenwijk van Les Cayes gedragen. Tessono is één van de slachtoffers van de aardbeving.
Foto Matias Delacroix / AP
Familieleden van de plaatselijke kerkleider Andre Tessono rouwen tijdens zijn begrafenis om zijn overlijden. Zeker tweeduizend mensen zijn gestorven als gevolg van de beving, twaalfduizend mensen raakten gewond.
Foto Matias Delacroix / AP
Een meisje helpt met het opzetten van een tent als tijdelijk onderdak. Op een voetbalveld buiten Les Cayes is een geïmproviseerde kampeerplaats opgezet. Naast de tienduizenden woningen, raakten ook veel publieke gebouwen, zoals kerken en winkels, verwoest.
Foto Ralph Teddy Erol / Reuters
Jongeren spelen met dominostenen in een geïmproviseerd tentenkamp, opgezet om Haïtianen na de aardbeving onderdak te bieden.
Foto Orlando Barria / EPA