Laatste nieuws coronacrisis

‘Vaccins beschermen effectief tegen ziekenhuisopname bij deltavariant’, concludeert RIVM

RIVM: vaccins beschermen effectief tegen ziekenhuisopname bij deltavariant

Ook bij de deltavariant zorgen coronavaccins effectief voor bescherming tegen ziekenhuisopname. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bij de bekendmaking van de resultaten van een studie naar dit onderwerp. Het RIVM stelt ook dat er geen afname zichtbaar is in de effectiviteit van de vaccins.

In de studie zijn twee periodes vergeleken: één waarin de deltavariant dominant aanwezig was in Nederland en één waarin dit nog niet het geval was. In beide gevallen is de kans dat een gevaccineerde persoon in het ziekenhuis belandt twintig keer kleiner dan bij een ongevaccineerd persoon. Voor de intensive care geldt zelfs dat de kans 33 keer zo klein is bij gevaccineerde personen.

Het RIVM heeft ook geen verschil in effectiviteit kunnen waarnemen tussen mensen die langere of kortere tijd gevaccineerd zijn. Daarbij merken onderzoekers wel op dat het pas enkele maanden zo is dat grote groepen mensen volledig zijn gevaccineerd, waardoor de uitkomst hiervan nog kan veranderen.

In de studie is ook gekeken naar de effectiviteit van de verschillende vaccins. Daarbij kwam het vaccin van Pfizer als beste naar voren, met een bescherming van 98 procent voor mensen onder de 70 jaar oud. Astrazeneca kwam daar iets onder uit. De effectiviteit van Moderna lag veel lager, 87 procent in de groep van 50 tot 69 jaar. Deze uitkomst is echter mogelijk vertekend omdat Moderna voornamelijk is gegeven aan mensen met een hoog medisch risico.

Een zorgmedewerker wordt gevaccineerd in ziekenhuis VUmc met het Janssen-vaccin. Foto Ramon van Flymen/ANP

Muzieksector kondigt nieuwe demonstraties aan op 11 september

Unmute Us, het protest van de muzieksector, is van plan weer te demonstreren om aandacht te vragen voor de evenementenbranche en de cultuursector. De organisatie is „verbolgen over de ondermaatse reacties” uit Den Haag na de protesten vorige week. De nieuwe demonstraties staan gepland op 11 september.

„Dat uit de ivoren toren niet meer komt dan een uitnodiging voor een gesprek zien wij als een zwaktebod waaruit blijkt dat ze de antwoorden ook niet hebben”, schrijft de organisatie in de aankondiging. „Dit sterkt ons in onze overtuiging dat dit beleid gebaseerd is op willekeur. We blijven vechten voor heropening.”

Lees ook: Geen Lowlands, wel cultuurprotest: ‘Ik had voor september vier festivals staan’

Afgelopen zaterdag gingen ongeveer 70.000 mensen de straten op in zes steden om een signaal af te geven. Ze vroegen zich bijvoorbeeld af waarom er wel voetbalfans in stadions mogen zitten en publiek aanwezig mag zijn bij de Formule 1 in Zandvoort, maar waarom festivals niet door mogen gaan. Unmute Us wil directe heropening van de cultuursector, volgens de voorwaarden van Fieldlab. Mensen die gevaccineerd zijn of zich hebben laten testen, krijgen dan toegang tot een evenement.

In welke steden de protesten dit keer gepland staan, is nog niet bekend. De actiegroep zegt „uit respect” voor de Formule 1 niet volgend weekend, maar 11 september de straat op te gaan. Bij Unmute Us zijn ruim duizend muziekorganisaties aangesloten.

In zes steden is vorig weekend gedemonstreerd voor de cultuursector. Foto Olivier Middendorp

2.853 positieve coronatests, vier mensen overleden

Het afgelopen etmaal zijn 2.853 positieve coronatests geregistreerd. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdagmiddag. Het zijn 202 meer gevallen dan op donderdag. Sinds het begin van deze maand schommelt het aantal positieve testuitslagen tussen de tweeduizend en drieduizend per dag.

In dezelfde periode ontving het RIVM vier meldingen van het overlijden mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is een halvering ten opzichte van donderdag, toen acht mensen stierven door Covid-19. Het betekent overigens niet dat tussen donderdagochtend en vrijdagochtend deze vier personen zijn overleden; de informatie over sterfgevallen wordt soms met enkele dagen vertraging doorgegeven.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen vrijwel gelijk

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is stabiel. Op vrijdag liggen er verspreid over de Nederlandse ziekenhuizen 659 patiënten met Covid-19, één meer dan een dag eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive care-afdelingen liggen vier patiënten meer dan een dag eerder, in totaal 222. Op de reguliere afdelingen zijn 437 mensen opgenomen, drie minder dan donderdag.

Denemarken ziet in corona geen bedreiging meer voor samenleving

Denemarken beschouwt Covid-19 momenteel niet meer als een ziekte die de samenleving bedreigt. Gezondheidsminister Magnus Heunicke zei vrijdag volgens persbureau AP dat de coronapandemie onder controle is en dat er een recordaantal mensen is gevaccineerd. Daarmee vervallen per 10 september overgebleven coronamaatregelen als het tonen van een ‘coronaviruspas’ bij bezoeken aan evenementen, restaurants, theaters en nachtclubs.

„De goede Deense aanpak van de epidemie maakt dit mogelijk en ik wil alle betrokkenen bedanken voor het gigantische werk”, laat Heunicke weten op Twitter. Zo’n 80 procent van de bevolking ouder dan twaalf jaar heeft zich volgens de minister laten vaccineren tegen het coronavirus. De mondkapjesplicht was half augustus al volledig afgeschaft, ook in het openbaar vervoer.

Heunicke benadrukt wel dat er zo nodig opnieuw maatregelen ingevoerd zullen worden. „Hoewel we er goed voor staan, is de pandemie nog niet helemaal achter de rug en zal de regering niet aarzelen snel te handelen als opnieuw belangrijke onderdelen van onze maatschappij worden bedreigd”, aldus minister.

Een drukbezochte winkelstraat in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Foto Ritzau Scanpix/Philip Davali/Reuters

Amerikaanse militairen besmet na feest Zuid-Korea, eenmansprotest in Auckland

  • Zeker 33 Amerikaanse militairen in Zuid-Korea zijn vrijdag positief getest op het coronavirus. Zij zijn vermoedelijk besmet geraakt op een feest op een militaire basis nabij Seoul ongeveer een week geleden, waarbij niemand afstand van elkaar hield of mondkapjes droeg. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft de besmettingen nog niet bevestigd.
  • Een aangekondigd protest tegen het coronabeleid kon in de Nieuw-Zeelandse stad Auckland vrijdag op niet veel bijval rekenen. De politie maakte in het centrum een einde aan een eenmansprotest tegen de lockdown, meldt nieuwsorganisatie Newshub. Agenten spraken met de activist en verzochten hem de coronamaatregelen te volgen, waarna die besloot de demonstratie af te breken. De autoriteiten in Nieuw-Zeeland hebben vrijdag opnieuw de lockdown verlengd. Deze blijft tot zeker dinsdag van kracht. Vrijdag zijn in het land zeventig positieve tests geregistreerd.
  • Myanmar gaat de moslimminderheid Rohingya vaccineren tegen Covid-19. Dat heeft een woordvoerder van de regerende militaire junta vrijdag gezegd tijdens een persconferentie, aldus internationale persbureaus. „Zij horen ook bij ons”, aldus Zaw Min Tun. „Niemand blijft achter”. Honderdduizenden Rohingya trokken in 2017 naar Bangladesh om het geweld van het leger te ontvluchten. Myanmar erkent de Rohingya niet als staatsburgers.

Ziekenhuizen moeten 170.000 tot 210.000 operaties inhalen

Nederlandse ziekenhuizen en klinieken moeten naar verwachting tussen de 170.000 en 210.000 operaties inhalen. Dat is zo’n 11 tot 14 procent van het totaal aantal operaties dat normaal gesproken in een jaar plaatsvindt. Dat blijkt vrijdag uit nieuwe berekeningen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Daarin is gekeken naar de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus voor de medisch-specialistische zorg, de ggz en de vervolgzorg.

De operatie die het meest ingehaald moet worden is de behandeling van staar- en nastaaroperaties. Daarnaast zijn er veel mensen die nog geholpen moeten worden aan liesbreuken, spataderen of een heup- of knievervanging moeten ondergaan. Op welke termijn de operaties doorgaan, is niet bekend. De wachttijden voor de verschillende operaties verschillen per regio. In de zomerperiode is volgens de NZa de coronadruk in de ziekenhuizen blijven bestaan. Het zorgt ervoor dat er nog altijd sprake is van druk op de planbare zorg. Toch hebben ziekenhuizen geprobeerd die zoveel mogelijk doorgang te laten vinden.

Sinds maart 2020 zijn volgens de cijfers 340.000 tot 380.000 minder operaties uitgevoerd. Het betekent dat 40 tot 50 procent van de zorg die minder is gedaan, niet hoeft te worden ingehaald. Dat kan bijvoorbeeld als klachten zijn overgegaan. Aan de andere kant was er tijdens de lockdowns ook sprake van minder letsel. Zo waren er minder sportblessures en minder infecties.

Afgelopen zomer was de druk van coronapatiënten nog steeds hoog voor ziekenhuizen. Foto Koen Suyk/ANP

Huisuitzettingen VS mogen van Hooggerechtshof worden hervat

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft donderdag besloten dat huisuitzettingen in de Verenigde Staten ondanks de coronacrisis mogen worden hervat. Door het gerechtelijke besluit lopen honderdduizenden Amerikanen risico dat ze binnenkort onvrijwillig hun huis moeten verlaten. Dat schrijven Amerikaanse media donderdag, waaronder The New York Times.

De conservatieve rechters oordeelden dat het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding CDC, die het moratorium op 3 augustus opnieuw instelde, niet de bevoegdheid heeft om huisuitzettingen te verbieden zonder toestemming van het congres. De liberale rechters wilden het moratorium in stand houden, maar zijn binnen het Hooggerechtshof in de minderheid en moesten zich daarom neerleggen bij het besluit.

Witte Huis-perschef Jen Psaki is „teleurgesteld” door de uitspraak, zei ze in een verklaring. President Joe Biden doet volgens haar een dringend verzoek op iedereen die kan ingrijpen, zoals lokale rechtbanken en verhuurders, om huisuitzettingen te voorkomen. Talloze Amerikanen kampen door de coronacrisis met huurachterstanden, terwijl de uitrol van het coronasteunpakket door stroperige bureaucratie moeizaam verloopt. Eind juli was slechts zo’n 5,1 miljard dollar (4,3 miljard euro) van de 46 miljard dollar (39 miljard euro) uitbetaald.

Sommige staten en steden, waaronder New York en Californië, hebben hun eigen moratorium verlengd. Hierdoor zijn huurders daar extra beschermd tegen huisuitzettingen.

Ruim honderd evenementen aangemeld bij Testen voor Toegang

Meer dan honderd evenementen hebben zich aangemeld voor Testen voor Toegang na 20 september, meldt het platform van de Stichting Open Nederland aan NRC. Vanaf die datum zijn als de cijfers dat toelaten weer evenementen zonder vaste zitplaatsen toegestaan als bezoekers een negatieve toegangstest kunnen overleggen. Voor een groepsgrootte van meer dan 75 mensen is een toegangstest verplicht, maar alleen evenementen met meer dan duizend bezoekers hoeven zich aan te melden voor Testen voor Toegang.

Het gaat volgens het platform om heel uitlopende evenementen, van dorpsfeesten en theatervoorstellingen in de open lucht tot sportevenementen en festivals. Bij de aangemelde evenementen tussen 20 september en 31 oktober worden in totaal ongeveer 1,5 miljoen bezoekers verwacht. Testen voor Toegang verwacht ook een toename van het aantal tests voor bezoeken aan bioscopen, cafés en theaters.

Veel dure testlocaties van Testen voor Toegang zijn nog niet in gebruik genomen, omdat het kabinet versoepelingen weer terugdraaide. Zo zijn meerdaagse festivals verboden tot 19 september en werden nachtclubs en discotheken waarvoor een toegangstest nodig was na een snelle toename van het aantal besmettingen weer gesloten.

Foto Hollandse Hoogte

Schiphol lijdt in eerste helft 2021 opnieuw miljoenenverlies

De luchthavens van Schiphol Group hebben in de eerste helft van dit jaar een verlies van 158 miljoen euro geboekt. Dat is volgens het bedrijf het gevolg van de coronapandemie, waardoor mensen noodgedwongen nog altijd veel minder reisden. Zonder steun van de Nederlandse overheid zouden de cijfers nog veel slechter zijn uitgepakt. Schiphol maakte volop gebruik van de NOW-regeling om de salarissen door te kunnen betalen.

„Tot dusver heeft 2021 een herstel laten zien, maar minder dan wij hadden verwacht”, laat topman Dick Benschop van Royal Schiphol Group weten in het persbericht bij de halfjaarcijfers. „Door de hogere vaccinatiegraad en de geleidelijke opheffing van reisbeperkingen zijn wij gematigd positief voor het tweede halfjaar.”

In het eerste helft van dit jaar verwerkte Schiphol 5,6 miljoen reizigers, terwijl dat er in dezelfde periode vorig jaar nog 13,1 miljoen waren omdat corona pas vanaf maart echt roet in het eten ging gooien. In de eerste zes maanden van 2019 verwerkte Schiphol nog 34,5 miljoen reizigers.

Schiphol sloot vorig jaar ook al af met een verlies van 563 miljoen euro en schrapte om de kosten te drukken negenhonderd van de 3.300 fulltimebanen. Benschop roept op tot verdere internationale afstemming van de coronamaatregelen en het opheffen van de reisbeperkingen voor passagiers die volledig zijn gevaccineerd.

Naast Schiphol behoren ook de luchthavens van Rotterdam en Lelystad tot de Schiphol Group. Het bedrijf heeft daarnaast een meerderheid van de aandelen van Eindhoven Airport in handen.

Reizigers op Schiphol in het voorjaar van 2021. Foto Koen van Weel/ANP

Nieuw-Zeeland verlengt lockdown

Nieuw-Zeeland blijft nog zeker tot aankomende dinsdag in lockdown vanwege de opmars van de Deltavariant van het virus. Oorspronkelijk zou het land tot vrijdag in lockdown blijven, maar premier Jacinda Ardern wil meer zekerheid voordat de maatregelen versoepeld kunnen worden. Auckland, de grootste stad van het land, moet nog zeker twee weken in lockdown blijven.

De autoriteiten besloten vorige week dinsdag dat Nieuw-Zeeland in lockdown ging vanwege één coronabesmetting. Inmiddels is het aantal besmettingen opgelopen tot 347. Nieuw-Zeelanders mogen hun huis uitsluitend verlaten om naar het ziekenhuis of de supermarkt te gaan. Contacten met andere huishoudens zijn verboden.

Premier Ardern kreeg de afgelopen dagen flinke kritiek vanwege haar ambitie om het coronavirus te elimineren in Nieuw-Zeeland. De Australische premier Scott Morrison was één van de critici die stelde dat Nieuw-Zeeland niet voor altijd in lockdown kan blijven. „We kunnen niet voor altijd in lockdown blijven en zijn dat ook helemaal niet van plan”, vertelde Ardern, die zei dat eerst een groter gedeelte van de bevolking gevaccineerd moet worden voordat de eliminatiestrategie losgelaten kan worden.

Nederland scoort hoog op ‘coronabestendigheidslijst’ van Bloomberg

Nederland staat tweede op de ‘Covid Resilience Ranking‘ van het zakelijke persbureau Bloomberg. De maandelijkse lijst houdt bij welke landen het meest effectief met het coronavirus omgaan, zonder dat de maatregelen ertegen de maatschappij en economie teveel ontregelen. Noorwegen staat voor de tweede maand op rij op de eerste plek.

Nederland klom de afgelopen maand twaalf plekken op de lijst. Volgens Bloomberg heeft Nederland die plek te danken aan het lage dodenaantal, de snelle vaccinatiecampagne en het openen van de grenzen.

Bloomberg is in november 2020 begonnen met het bijhouden van de lijst, die onder meer kijkt naar de kwaliteit van gezondheidszorg en de vaccinatiegraad. Nieuw-Zeeland stond sinds de start van de lijst op de eerste plek, maar is door de opmars van de Deltavariant 26 plekken gedaald. Reden daarvoor zijn de strengere maatregelen die de regering heeft ingevoerd.

Uit de informatie die de site heeft, blijkt dat de verspreiding van de Deltavariant wereldwijd tot zorgen baart en dat veel landen moeite hebben de variant onder controle te krijgen. Maatregelen die in eerste instantie effect hadden op het coronavirus blijken nu niet genoeg. Dat is bijvoorbeeld zo in Japan en Zuid-Korea.

De snelle vaccinatiecampagne is een van de redenen dat Nederland is gestegen op de lijst. Foto Ramon van Flymen/ANP

Opnieuw daling coronapatiënten in ziekenhuizen

Donderdagmiddag is opnieuw het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen afgenomen ten opzichte van een dag eerder. Er liggen nu 658 mensen die kampen met de gevolgen van Covid-19 in de ziekenhuizen, zestien minder dan een dag eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van hen liggen 218 mensen op de intensive care, een daling van tien vergeleken met woensdag. Op de reguliere afdelingen zijn nu 440 opgenomen.

‘Nederlanders houden helft van coronaspaargeld op rekeningen’

Nederlanders willen het grootste deel van het extra spaargeld dat zij tijdens de coronacrisis opbouwden de komende tijd niet uitgeven, maar in hun zak houden. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) in een donderdag gepubliceerd onderzoek. De centrale bank verwacht dat de helft van al het extra gespaarde geld op bankrekeningen zal blijven staan. Daarnaast willen huishoudens 14 procent van het coronaspaargeld uitgeven aan goederen en diensten, 7 procent aan het aflossen van schulden en 18 procent aan het verbouwen of kopen van een huis.

Volgens DNB hadden Nederlanders tot en met het eerste kwartaal van dit jaar 46 miljard euro meer gespaard dan vóór de coronapandemie. Dat komt met name omdat er vanwege lockdowns minder geld uitgegeven kon worden aan diensten, zoals bioscoopbezoeken of etentjes in restaurants. Ook spaarden huishoudens meer geld uit voorzorg voor slechtere economische tijden, bijvoorbeeld omdat zij rekening hielden met baanverlies.

Na economische malaise duurt het gemiddeld twee jaar voordat mensen het vertrouwen in de economie dusdanig terug hebben, dat zij stoppen met het sparen van extra geld uit voorzorg, laat een woordvoerder van DNB weten. Daarnaast is het niet altijd mogelijk het extra gespaarde geld alsnog uit te geven aan diensten die tijdens de pandemie niet beschikbaar waren. „Na lockdowns kun je vaker uiteten gaan of naar het terras”, aldus de woordvoerder. „Maar je kunt niet alle etentjes inhalen die je tijdens de coronamaanden niet deed.”

Foto Harold Versteeg/ANP

Ruim 1,6 miljoen Moderna-vaccins teruggetrokken in Japan

In Japan zijn circa 1,63 miljoen doses van het Moderna-vaccin teruggetrokken omdat daar „een vreemde substantie” in zou zijn aangetroffen. Dat hebben het Amerikaanse Moderna en Japanse autoriteiten bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Volgens Moderna is er geen gevaar voor de veiligheid of effectiviteit van het vaccin.

Vermoed wordt dat de „productiekwestie” afkomstig is uit een productie-afdeling in Spanje. Door het besluit zijn veel vaccinatie-afspraken die voor donderdag gepland stonden afgezegd. Het Japanse ministerie van Volksgezondheid zegt ervoor te willen zorgen dat de terugtrekking zo min mogelijk gevolgen heeft voor de snelheid van de Japanse vaccinatiecampagne. Premier Yoshihide Suga zei woensdag dat in september 60 procent van de Japanners volledig gevaccineerd zal zijn.

Moderna zegt de zaak verder te zullen onderzoeken. Vooralsnog is niet helder wat de „vreemde substantie” inhield en of er van vervuiling sprake is. Ook is onbekend of ook andere landen dezelfde vaccins ontvangen. Het Moderna-vaccin wordt ook in Nederland gebruikt.

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.

Lees hier het coronablog van dinsdag 24 en woensdag 25 augustus terug