Tot nu toe zo’n 1.200 evacués uit Afghanistan in Nederland

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) neemt een kazerne in Harskamp als derde noodopvanglocatie voor Afghaanse evacués in gebruik.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) neemt een kazerne in Harskamp als derde noodopvanglocatie voor Afghaanse evacués in gebruik. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Intussen heeft Nederland in totaal 1.857 mensen uit Kabul naar Schiphol gehaald, meldde plaatsvervangend secretaris-generaal Carola van Rijnsoever (Buitenlandse Zaken) woensdag tijdens een briefing voor Kamerleden. Uit deze groep blijven „een kleine 1.200 mensen” in Nederland, de rest reist door naar het buitenland en heeft alleen van een Nederlandse vlucht gebruik kunnen maken.

De groep evacués bestaat uit ongeveer vijfhonderd Nederlanders en hun gezin, tweehonderd man ambassadepersoneel en gezin, 250 tolken en gezinsleden en 150 mensen die in het verleden voor Nederlanders hebben gewerkt in andere hoedanigheid. Onder die laatste groep vallen bijvoorbeeld medewerkers van NGO’s en mensen die voor Nederlandse media hebben gewerkt als bijvoorbeeld fixer.

Over mediawerkers meldden woensdag de organisatie Free Press Unlimited tegen nu.nl dat er intussen 24 mediawerkers met hun gezin uit Kabul zijn gehaald, in totaal 86 mensen. Het is niet bekend of deze groep naar Nederland is gebracht of naar landen in deze regio. Vanwege de moord op een familielid van een journalist van Deutsche Welle wordt specifiek gevreesd voor mensen die media hebben geholpen in Afghanistan.

Veel onduidelijkheid
Het aantal Afghaanse Nederlanders en hun familieleden dat zich voor evacuatie meldt bij de ambassade stijgt nog steeds. Volgens de laatste officiële telling van vorige week ging het om zevenhonderd Nederlanders, die in Afghanistan onder meer op familiebezoek waren. Hoeveel Nederlanders nu in Afghanistan wachten op evacuatie is onbekend.

Het is ook onduidelijk hoeveel evacués het land nog uit zullen kunnen komen voor de deadline van 31 augustus, de deadline dat de westerse troepen van de Taliban moeten zijn vertrokken. Eerder op de dag maakte minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken, D66) al bekend dat niet iedereen op tijd geëvacueerd zal kunnen worden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kaag: we kunnen niet alle evacués ophalen uit Kabul