Taliban veroverden ruim honderd militaire helikopters

Een MI-17 van het Afghaanse leger in actie in 2017.
Een MI-17 van het Afghaanse leger in actie in 2017. Foto Jawad Jalali / EPA

Bij de machtsovername van Afghanistan zijn ruim honderd militaire helikopters van het Afghaanse leger in de handen van de Taliban gevallen. Het is onduidelijk hoeveel van de in Rusland gefabriceerde helikopters bruikbaar zijn, aangezien een deel van de helikoptervloot aan reparatie toe was. Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

De helikopters van het type Mil Mi-17 waren door het Amerikaanse leger aan het Afghaanse leger gegeven. Volgens The Guardian zijn er videos opgedoken waarin de Taliban met de helikopters vliegen. Desalniettemin zullen zij onderhoud moeten plegen aan de helikopters als zij deze willen blijven gebruiken, waarvoor onderdelen en specifieke technische kennis nodig zijn. Daartoe hebben de Taliban waarschijnlijk niet eenvoudig toegang.

Doordat de Taliban in korte tijd de macht overnamen in Afghanistan, is er veel meer legermaterieel in hun handen gevallen, gaf de Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan vorige week al toe. Op sociale media zijn beelden opgedoken van Talibanstrijders met Amerikaanse vuurwapens en bijvoorbeeld nachtkijkers. Daarnaast zou ook biometrische apparatuur voor het maken van irisscans zijn achtergebleven, waarmee de Taliban mogelijk toegang hebben tot persoonlijke gegevens van Afghanen.

Lees ook: Biometrie van VS die in handen viel van de Taliban is nu risico voor Afghanen Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kaag: we kunnen niet alle evacués ophalen uit Kabul