Prins Bernhard vroeg Chef’Special gratis op te treden bij Formule-1

De zanger van de Haarlemse band Chef’Special heeft woensdag in een goed bekeken Instagram-video zijn onvrede geuit over een uitnodiging om gratis op te treden bij de Formule 1 Grand Prix op Zandvoort. Terwijl de muzieksector deze week aandacht vroeg voor het feit dat ze door de coronacrisis al lange tijd geen inkomsten en perspectief heeft, werd Chef’Special gevraagd om voor niets op het grote race-evenenement te komen spelen, zegt zanger Joshua Nolet.

„Het was voor ons allemaal, voor ons, onze band onze crew al onze collega’s natuurlijk heel shitty dat alle festivals als sneeuw voor de zon verdwenen”, zegt Nolet in de video. Sindsdien bood Den Haag nog steeds geen perspectief, stelt Nolet. „Wat er wel kwam, though, was een mail namens prins Bernhard, of Chef’Special wilde komen spelen op de Formule 1.” Het honorarium: „0 euro, en een paar vip-tickets”.

Nolet betoogt dat het tekenend is voor de manier waarop gekeken wordt naar muzikanten „en alles dat erachter zit”. Zoals degenen die de instrumenten klaarzetten, of het lichtontwerp en -installatie doen. Mensen wier werk belangrijk is voor het neerzetten van een grote show, maar die al lange tijd zonder inkomsten zitten omdat ze hun werk niet kunnen doen. „Het voelt gewoon even niet meer eerlijk. Au, Au”.

De Dutch Grand Prix liet tegenover de NOS weten dat er inderdaad zo’n verzoekmail is gestuurd. Volgens de organisatie kosten de aangeboden vip-tickets duizenden euro’s en worden onkosten wel vergoed. „We begrijpen dat als je geen race-fan bent, het voorstel je in het verkeerde keelgat schiet”, aldus een woordvoerder tegenover de NOS. Hij wees erop dat Dutch Grand Prix „ook zit met 70 procent inkomsten, terwijl we 100 procent kosten hebben”.

Afgelopen weekend protesteerde de muzieksector onder de naam Unmute Us met protestmarsen in zes steden tegen wat zij zien als willekeur in het coronabeleid. Ze stellen de vraag: waarom mogen duizenden voetbalfans bijeenkomen in stadions en is 70.000 man publiek toegestaan bij de Formule 1 in Zandvoort op 5 september?

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Prins Bernhard vroeg Chef’Special gratis op te treden bij Formule-1’