Ook na 31 augustus willen Amerikanen mensen evacueren

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken stelt dat de VS ook na de deadline van 31 augustus hun best zullen doen om evacués uit Afghanistan te halen. Daarvoor zullen diplomatieke kanalen en economische middelen worden aangewend. Hiermee zullen de VS doorgaan „zo lang als dat nodig is”, zei Blinken woensdag tijdens een persconferentie, aldus persbureau Reuters.

Tevens stelt Blinken te willen proberen een Amerikaanse ambassade in Afghanistan open te houden. Landen in de regio zetten zich er volgens Blinken actief voor in het vliegveld in Kabul open te houden.

De Amerikanen zeggen sinds de machtsovername zeker 4.500 burgers uit het Aziatische land te hebben geëvacueerd. Er zouden nog ongeveer duizend Amerikaanse burgers in Afghanistan zijn. Eind vorige week zeiden de VS in totaal 55.000 tot 60.000 mensen te willen evacueren.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tot nu toe zo’n 1.200 evacués uit Afghanistan in Nederland