Dieren uit Afghaanse opvang mogen mee in evacuatievlucht

Een Britse ex-marinier die een dierenopvang runde in Kabul, heeft de goedkeuring gekregen dat ook alle dieren mee mogen in een vlucht die zij zelf gecharterd hebben. Daarmee krijgen 140 honden en 60 katten van dierenopvang Nowzad de mogelijkheid het land te ontvluchten, tezamen met medewerkers van de opvang en hun familieleden, 68 mensen in totaal. Dat maakt de Britse defensieminister Ben Wallace woensdag bekend.

De ex-marinier, Paul Farthing, had twee dagen eerder al te horen gekregen dat medewerkers van de opvang en hun families visa’s hadden verkregen van de Britse overheid. Om de dieren mee te kunnen krijgen hadden Farthing en zijn medestanders gezorgd voor een eigen vliegtuig.

Volgens defensieminister Wallace zou het echter nog steeds een probleem zijn alle mensen en dieren veilig het vliegveld in te krijgen in de huidige situatie, en zou het gecharterde vliegtuig mogelijk in de weg staan. Nu stelt hij dat als het de ex-marinier lukt om alle dieren mee te krijgen, de groep gebruik mag maken van hun eigen vliegtuig. Anders kunnen ze een plek krijgen in een evacuatievlucht van defensie.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kaag: we kunnen niet alle evacués ophalen uit Kabul