Laatste nieuws coronacrisis

‘Prins Bernhard vroeg Chef’Special gratis op te treden bij Formule-1’

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Delta rekent ongevaccineerd personeel 200 dollar ziekenzorg

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines gaat personeel dat zich niet wil laten inenten vanaf november tweehonderd dollar per maand extra rekenen voor de zorgverzekering. Dat schrijft The New York Times aan de hand van een brief die aan medewerkers is verstuurd.

Zoals veel grotere bedrijven in de Verenigde Staten, verzekert Delta Airlines het eigen personeel zelf, wat betekent dat het bedrijf ook zelf voor ziektekosten opdraait. „In de afgelopen weken, sinds de opkomst van de B.1.617.2-variant [de Delta-variant], waren alle Delta-medewerkers die met Covid in het ziekenhuis terechtkwamen niet volledig gevaccineerd”, stelt Delta-topman Ed Bastian. De ziekenhuisopnames kostten de ziekenzorg van het bedrijf gemiddeld genomen 50.000 dollar per persoon.

Delta zal geleidelijk aan meer druk op het personeel zetten om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Vanaf 12 september moet ongevaccineerd personeel een wekelijkse coronatest uitvoeren. Vanaf 30 september krijgen zij niet meer doorbetaald als zij vanwege een positieve test in quarantaine moeten. Ongeveer driekwart van het Delta-personeel is intussen wel gevaccineerd.

Prins Bernhard vroeg Chef’Special gratis op te treden bij Formule-1

De zanger van de Haarlemse band Chef’Special heeft woensdag in een goed bekeken Instagram-video zijn onvrede geuit over een uitnodiging om gratis op te treden bij de Formule 1 Grand Prix op Zandvoort. Terwijl de muzieksector deze week aandacht vroeg voor het feit dat ze door de coronacrisis al lange tijd geen inkomsten en perspectief heeft, werd Chef’Special gevraagd om voor niets op het grote race-evenenement te komen spelen, zegt zanger Joshua Nolet.

„Het was voor ons allemaal, voor ons, onze band onze crew al onze collega’s natuurlijk heel shitty dat alle festivals als sneeuw voor de zon verdwenen”, zegt Nolet in de video. Sindsdien bood Den Haag nog steeds geen perspectief, stelt Nolet. „Wat er wel kwam, though, was een mail namens prins Bernhard, of Chef’Special wilde komen spelen op de Formule 1.” Het honorarium: „0 euro, en een paar vip-tickets”.

Nolet betoogt dat het tekenend is voor de manier waarop gekeken wordt naar muzikanten „en alles dat erachter zit”. Zoals degenen die de instrumenten klaarzetten, of het lichtontwerp en -installatie doen. Mensen wier werk belangrijk is voor het neerzetten van een grote show, maar die al lange tijd zonder inkomsten zitten omdat ze hun werk niet kunnen doen. „Het voelt gewoon even niet meer eerlijk. Au, Au”.

De Dutch Grand Prix liet tegenover de NOS weten dat er inderdaad zo’n verzoekmail is gestuurd. Volgens de organisatie kosten de aangeboden vip-tickets duizenden euro’s en worden onkosten wel vergoed. „We begrijpen dat als je geen race-fan bent, het voorstel je in het verkeerde keelgat schiet”, aldus een woordvoerder tegenover de NOS. Hij wees erop dat Dutch Grand Prix „ook zit met 70 procent inkomsten, terwijl we 100 procent kosten hebben”.

Afgelopen weekend protesteerde de muzieksector onder de naam Unmute Us met protestmarsen in zes steden tegen wat zij zien als willekeur in het coronabeleid. Ze stellen de vraag: waarom mogen duizenden voetbalfans bijeenkomen in stadions en is 70.000 man publiek toegestaan bij de Formule 1 in Zandvoort op 5 september?

Ruim 2.800 positieve coronatests, 375 meer dan op dinsdag

Het afgelopen etmaal zijn 2.863 positieve coronatests geregistreerd, 375 meer dan op dinsdag. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Sinds begin augustus is het aantal dagelijkse positieve tests gestabiliseerd na een flinke daling die half juli had ingezet. Het aantal positieve tests schommelt sinds 1 augustus tussen de tweeduizend en drieduizend.

Lichte afname coronapatiënten in ziekenhuizen

Er liggen woensdagmiddag iets minder coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen dan een dag eerder. Er zijn 674 mensen met Covid-19 opgenomen in de ziekenhuizen. Dat zijn er zeventien minder dan de dag ervoor, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de IC-afdelingen worden 228 mensen met Covid-19 behandeld, dat is een afname van twee vergeleken met gisteren. De reguliere verpleegafdelingen hebben 446 coronapatiënten opgenomen; een afname van 15 vergeleken met dinsdag.

RvS: kabinet moet coronabeleid beter uitleggen

Het demissionaire kabinet moet beter toelichten op basis van welke criteria het de coronamaatregelen de komende tijd versoepelt of verlengt. Dat schrijft de Raad van State, de wetgevingsadviseur, in een woensdag gepresenteerd advies over de coronawet.

Het kabinet wil de coronawet, waarop de huidige coronamaatregelen zijn gebaseerd, na 1 september opnieuw verlengen met drie maanden, tot 1 december. De RvS onderkent enerzijds dat een deel van de maatregelen in die wet ook ná 1 september noodzakelijk zullen zijn. Aan de andere kant is het onduidelijk welke afwegingen het kabinet precies maakt om de coronawet wel of niet te verlengen, evenals hoe die zich verhouden tot het OMT-advies, aldus de raad.

De RvS wijst op de versoepelingen die het kabinet in juni doorvoerde, maar die al snel moesten worden teruggedraaid toen het aantal positieve testen snel toenam. Het kabinet moet voorkomen dat versoepelingen te snel moeten worden teruggedraaid, waarschuwt de raad, die stelt dat zulk beleid een deuk kan slaan in de „geloofwaardigheid en effectiviteit” van de wet. Geleidelijk versoepelen heeft de voorkeur boven „een heel snel tempo”, zo staat in het advies.

In de op 1 december in het leven geroepen coronawet, ook wel de ‘Tijdelijke wet maatregelen covid-19’, zijn de coronamaatregelen juridisch vastgelegd. Zo biedt de wet het kabinet de mogelijkheid maatregelen in te voeren, zoals de anderhalvemeterregel of de mondkapjesplicht. De wet heeft een looptijd van drie maanden. Een verlenging van de wet of van een maatregel die daaronder valt, moet worden voorgelegd aan de Tweede Kamer.

De evenementenbranche demonstreerde afgelopen week onder de naam Unmute Us in Amsterdam tegen het coronabeleid. Foto Olivier Middendorp

Drie van de vier regio’s weer op economisch niveau van voor coronacrisis

In driekwart van de Nederlandse regio’s bevindt de economie zich weer op of zelfs boven het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag op basis van nieuwe cijfers. In heel Nederland groeide de economie in het tweede kwartaal van 2021 ten opzichte van een jaar eerder.

De hoogste plussen werden geboekt in de regio’s Haarlemmermeer, IJmond en Zuidoost-Noord-Brabant - respectievelijk 17, 15 en 13 procent. In de meeste regio’s groeide de economie met 8 tot 10 procent. De toename was vooral op het conto te schrijven van de industrie, de horeca en reisbureaus. Vooral die laatste twee sectoren profiteren van de doorgevoerde versoepelingen, al hebben zij nog altijd niet het niveau van voor de corona-uitbraak bereikt.

In twaalf regio’s, circa een kwart van het land, is de economie nog niet op het niveau van voor de pandemie. De meest rode cijfers komen uit Amsterdam en Haarlemmermeer. Die regio’s leunen sterk op de luchtvaart, horeca, toerisme en cultuursector - die allen zwaar getroffen zijn door corona. Andere gebieden die achterbleven waren Noord-Friesland, Zuidoost-Drenthe en Zeeuws-Vlaanderen, met minnen van 3 procent.

Economie met 9,7 procent gegroeid
Vorige week meldde het CBS al dat de Nederlandse economie met 9,7 procent is gegroeid in het tweede kwartaal, ten opzichte van een jaar eerder. Dat cijfer viel uitzonderlijk hoog uit omdat in dezelfde periode in 2020 juist de hardste economische krimp zat, tijdens de eerste coronagolf. Maar ook vergeleken met het tweede kwartaal van 2019, voor de pandemie dus, is de economische omvang van veel regio’s groter.

Muzieksector dreigt met nieuwe protesten: ‘ons geduld is op’

De organisaties achter Unmute Us, het protest van de muzieksector dat afgelopen zaterdag zo’n 70.000 mensen in zes steden op de been kreeg, eisen van demissionair ministers Grapperhaus en De Jonge en demissionair premier Rutte in een open brief antwoorden op vragen die na de protestdag nog op tafel liggen. Ze dreigen met nieuwe protesten.

Vragen in hun open brief zijn onder meer waarom festivals mogelijk pas na 20 september mogen worden gehouden, en vragen zich af wat de argumenten precies zijn. Ook willen ze weten waarom de resultaten van de Fieldlab-onderzoeken worden genegeerd, terwijl in België evenementen op basis van die onderzoeken wél doorgaan. Ze wijzen er bovendien op dat jongeren die zich lieten vaccineren om te mogen feesten in clubs en op evenementen zich bedrogen voelen.

Unmute Us hekelt de stilte die vanuit de politiek volgde op de protesten. „Wij zijn niet de straat op gegaan om medelijden te wekken. Wij stonden er evenmin om een feestje te vieren of om met het vingertje te wijzen naar andere organisaties als de Formule 1 of de KNVB”, schrijven ze in de brief. „Nee, wij demonstreerden zaterdag omdat we uw beleid willekeurig, onbegrijpelijk en onrechtvaardig vinden.”

Bij Unmute Us zijn ruim duizend muziekorganisaties aangesloten. Festivals als Lowlands, North Sea Jazz, Paaspop, Masters of Hardcore en Welcome to the Village, zalen als Melkweg en TivoliVredenburg, grote locaties als Ahoy, Ziggo Dome en de Johan Cruijff Arena, en ook boekingskantoren, bands, dj’s en clubs steunden het protest, dat in Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam, Amsterdam werd gehouden. De eis was daarbij dat per 1 september alle evenementen georganiseerd mogen worden op volledige capaciteit.

„Wij eisen vóór komend weekeinde antwoord op bovenstaande vragen. Kiest u ervoor ons nog langer te negeren, dan zien wij ons genoodzaakt om nieuwe en grotere acties aan te kondigen”, schrijven de muziekorganisaties. „Verwart u onze vredelievendheid vooral niet met inschikkelijkheid. Ons geduld is op.”

Met de protestmars Unmute Us, die zaterdag tegelijkertijd in diverse steden werden gehouden, is gedemonstreerd tegen het verbod op grote evenementen. Foto Koen van Weel/ANP

Opnieuw ligt aantal positieve tests rond 2.500

Tussen maandag en dinsdagochtend zijn iets meer dan 2.500 nieuwe positieve meldingen geregistreerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De afgelopen dagen lag het dagcijfer ook rond dat aantal. Er zijn elf coronadoden gemeld bij het instituut. Deze mensen overleden niet noodzakelijkerwijs het afgelopen etmaal; meldingen van sterfgevallen kunnen met enige vertraging bij het RIVM binnenkomen.

Deze week zijn 17.315 meldingen binnengekomen bij het RIVM, gemiddeld zijn dat er 2.474 per dag. Amsterdam telt de meeste nieuwe besmettingen. In de hoofdstad zijn dinsdag 226 nieuwe tests geregistreerd. Daarna volgen Rotterdam (107), Den Haag (95), Utrecht (57) en Almere (51). In 56 Nederlandse gemeenten is geen enkele positieve melding vastgesteld.

Aantal positieve coronatests steeg afgelopen week met 5 procent

Het aantal positieve coronatests is in de week van 17 tot en met 24 augustus met 5 procent gestegen, vergeleken met de week ervoor. Dat blijkt uit de weekcijfers van het RIVM dinsdag. Er zijn 17.315 positieve tests geregistreerd, tegenover 16.562 de week ervoor, een stijging van 753.

Het aantal mensen dat zich bij de GGD-testlocaties heeft laten testen is ook gestegen met 7 procent, in totaal waren het er vorige week 111.327. Het aantal nieuwe patiënten dat met Covid-19 in het ziekenhuis moest worden opgenomen is gedaald met 12 procent. Op de intensive cares werden evenveel nieuwe coronapatiënten opgenomen als een week eerder. Het reproductiegetal ligt op 1,01. Dat betekent dat ieder besmet persoon gemiddeld iets meer dan één ander persoon besmet met het coronavirus.

Uit de cijfers blijkt verder dat inmiddels 22 miljoen vaccinaties zijn gezet. Een ruime meerderheid van de mensen met een positieve testuitslag is niet gevaccineerd. In de afgelopen zes weken kregen 368.060 personen een positieve testuitslag. Van 305.682 is de vaccinatiestatus bekend. 66 procent daarvan was (nog) niet gevaccineerd, 18 procent was deels gevaccineerd en 16 procent volledig gevaccineerd.

Het reproductiegetal ligt op 1, blijkt uit de weekcijfers van het RIVM. Foto Jeffrey Groeneweg/Hollandse Hoogte/ANP

Opnieuw lichte stijging aantal coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is net als maandag en zondag licht toegenomen. Er liggen dinsdag 691 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, een stijging van dertien vergeleken met een dag eerder. Dat blijkt uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van alle opgenomen coronapatiënten liggen er 230 op de intensive care, vijf meer dan maandag. Op de overige verpleegafdelingen worden dinsdag zeven mensen meer behandeld, en 461 patiënten in totaal.

Nederland stuurt extra medisch personeel naar Aruba

Nederland gaat tien verpleegkundigen en twee intensivisten naar Aruba sturen om het ziekenhuispersoneel bij te staan bij de zorg voor coronapatiënten. Dat meldde Dangui Oduber, de Arubaanse minister van Gezondheid, maandagavond op zijn Facebookpagina. Hij dankte de Nederlandse staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid voor het besluit.

Op Aruba lagen maandag 63 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan elf op de intensive care. Vanwege personeelstekorten zijn daarnaast vijftien patiënten overgebracht naar een intensive care in het nabij gelegen Zuid-Amerikaanse land Colombia. Afgelopen weekend werd een nieuwe avondklok afgekondigd tussen 22.00 uur en 5.00 uur vanwege het oplopende aantal besmettingen.

Een flacon met het vaccin van BioNTech/Pfizer. Foto Caroline Brehman/EPA

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.

Lees hier het coronablog van maandag 23 augustus terug