Nederlandse ambassadeur Irak onderweg naar Kabul

De Nederlandse ambassadeur in Irak Michel Rentenaar is met een team onderweg naar de Afghaanse hoofdstad Kabul. Rentenaar gaat zijn collega Caecilia Wijgers bijstaan om in het zogeheten crisisteam aan de slag te gaan, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Wijgers werkt als ambassadeur van Nederland in Afghanistan.

De ambassadeurs sluiten aan bij het team dat Nederlanders en Afghanen die daarvoor in aanmerking komen moet evacueren uit de Afghaanse hoofdstad. Het is niet bekend hoeveel Nederlandse evacués intussen uit het land zijn overgekomen en hoeveel er nog volgen. Wel liet Defensie maandagmiddag weten dat inmiddels zes evacuatievluchten vanuit Kabul naar Amsterdam zijn gegaan. In het laatste vliegtuig met 129 passagiers zaten 18 mensen met een Nederlands paspoort.

Lees ook: Lokaal ambassadepersoneel Afghanistan op weg naar Nederland

Sinds 18 augustus probeert Nederland overheidsmedewerkers en burgers uit de Afghaanse hoofdstad te laten overkomen. Op verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft Defensie maandag in Zeist een tweede opvanglocatie beschikbaar gesteld voor geëvacueerde Afghanen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Medische goederen komen niet aan in Afghanistan, waarschuwt WHO