Laatste ontwikkelingen Afghanistan

VS schakelen commerciële luchtvaartmaatschappijen in voor evacuaties

In dit blog volgt de redactie van NRC het laatste nieuws rond Afghanistan, waar de Taliban een week geleden de macht overnamen. Chaotische taferelen bij de luchthaven van Kabul, vanwaar westerse landen proberen burgers en personeel te evacueren. De Taliban zouden een klopjacht begonnen zijn.

Biden: 11.000 mensen uit Afghanistan gehaald in 36 uur tijd

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een toespraak vanuit het Witte Huis bekendgemaakt dat de VS de afgelopen anderhalve dag 11.000 mensen uit Afghanistan heeft geëvacueerd. „We werken zo hard en zo snel als we kunnen om er mensen weg te krijgen. Dat is onze missie.”

Hij noemde het ophalen van Amerikanen de eerste prioriteit, maar zei ook Afghaanse partners en burgers van bondgenoten te willen evacueren. Hij noemde daarbij specifiek vrouwelijke Afghaanse leiders en journalisten. „We verwelkomen de Afghanen die ons hebben geholpen de laatste twintig jaar in hun nieuwe thuisland, want dat is wie we zijn.”

Biden stelde dat een dergelijke grootschalige evacuatie pijnlijk is en dat hartverscheurende beelden tijdens de evacuaties onvermijdelijk zijn. De Democratische president ligt zwaar onder vuur sinds de machtsovername door de Taliban vorige week na de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan. „Als we nu zouden zijn vertrokken, wanneer zouden we dan weg zijn gegaan? Over vijf jaar? Over tien jaar?”, zei Biden daarover in antwoord op vragen van journalisten. „Dit was de juiste beslissing.”

De president bedankt de commerciële luchtvaartmaatschappijen die meehelpen met de evacuatie uit de regio. De zogeheten Civil Reserve Air Fleet is een vrijwillig programma waar grote maatschappijen als American Airlines, Delta en United passagierstoestellen voor beschikbaar stellen. Biden benadrukte dat de toestellen niet direct van en naar Kabul vliegen, maar naar Amerikaanse bases in de regio. Er vinden volgens de president uitgebreide persoons- en veiligheidscontroles plaats voordat de evacués naar de VS vliegen.

President Joe Biden spreekt het Amerikaanse volk toe vanuit het Witte Huis. Foto Andrew Caballero-Reynolds/AFP

Tweede toestel voor evacuaties uit Afghanistan vliegt weer

Het toestel voor evacuatievluchten uit Afghanistan dat sinds donderdag aan de grond stond vanwege technische problemen, is weer in gebruik. Dat heeft het ministerie van Defensie zondag bekendgemaakt. Daarmee zijn beide Nederlandse C-130-transportvliegtuigen, bedoeld voor de evacuatie uit Afghanistan, weer in de lucht. Zeker zevenhonderd mensen werden tot nu toe door defensie in veiligheid gebracht.

Het tweede C-130-toestel vliegt Nederlanders en Afghanen die de Nederlandse missie geholpen hebben vanuit Kabul naar de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Eenmaal daar reizen de inzittenden op een andere vlucht terug naar Nederland. Naast het gebruik van de eigen vliegtuigen houdt Nederland contact met buurlanden en bondgenoten die ook evacuatievluchten uitvoeren.

Hoewel het tweede toestel gerepareerd is, gaat de evacuatie in Afghanistan „moeizaam”, aldus het ministerie. De Taliban zouden hun positie rond de luchthaven van Kabul versterken. „De situatie bij de poorten [van de luchthaven] wisselt constant, is chaotisch en fragiel”, aldus directeur operaties Peter Reesink. „Het is een aparte en ingewikkelde situatie.”

Militaire toestellen op vliegbasis Eindhoven. Foto Rob Engelaar/ANP

Verzetsleider Ahmad Massoud wil vreedzame onderhandelingen met Taliban

De leider van het belangrijkste overgebleven verzet tegen de Taliban, Ahmad Massoud, wil vreedzame gesprekken voeren met de nieuwe radicaal-islamitische machthebbers in Kabul. „We willen dat de Taliban zich realiseren dat onderhandelingen de enige weg voorwaarts zijn”, zegt Massoud in een telefoongesprek met persbureau Reuters. Hij roept op tot een brede inclusieve regering in Kabul, die alle etnische groeperingen in Afghanistan vertegenwoordigt, en zegt dat de internationale gemeenschap geen totalitair regime moet erkennen.

Massoud voert het verzet aan vanuit de door steile, rotsachtige bergen omgeven Panjshirvallei. Het gebied is nooit door een strijdmacht veroverd, ook niet bij de vorige machtsgreep van de Taliban (1996-2001). Hij heeft restanten van het Afghaanse leger en speciale eenheden verzameld in het slechts op enkele tientallen kilometers van Kabul gelegen Panjshir. „We verdedigen het hele land vanuit een provincie.”

Lees ook: Verzet in Panjshirvallei gaat door

Hoewel Massoud hamert op vreedzaam overleg, benadrukt hij net als al eerder afgelopen week dat zijn aanhang bereid is tot de laatste snik te vechten tegen de Taliban. „Ze willen zich verdedigen, ze willen vechten en ze willen weerstand bieden tegen welk totalitair regime dan ook.” Volgens hem is „een burgeroorlog onvermijdelijk” als de Taliban niet bereid zijn tot gesprekken. In een opiniestuk in The Washington Post vroeg Massoud afgelopen woensdag om westerse hulp in de vorm van wapens en munitie.

Ahmad Massoud is een zoon van de legendarische commandant Ahmed Shah Massoud, die bekend stond als de Leeuw van Panjshir en in 2001 werd vermoord door Al-Qaida. In de Panjshirvallei wonen zo’n 175.000 mensen, voornamelijk Tadzjieken.

G7 overlegt dinsdag over situatie Afghanistan

De leiders van de G7-landen zullen de situatie in Afghanistan dinsdag op een videoconferentie bespreken, meldt de Britse premier Boris Johnson zondag op Twitter. Het overleg tussen de groep van zeven rijke industriële landen zal gaan over een gezamenlijke aanpak van de evacuaties uit Afghanistan, het opvangen van vluchtelingen en over het steunen van het Afghaanse volk.

„Het is van levensbelang dat de internationale gemeenschap samenwerkt om veilige evacuaties te garanderen, een humanitaire crisis te voorkomen en om het Afghaanse volk te steunen bij het veiligstellen van de resultaten van de afgelopen twintig jaar”, schrijft Johnson.

Twitter avatar BorisJohnson Boris Johnson I will convene G7 leaders on Tuesday for urgent talks on the situation in Afghanistan. It is vital that the international community works together to ensure safe evacuations, prevent a humanitarian crisis and support the Afghan people to secure the gains of the last 20 years.

Afgelopen donderdag riepen de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 de Taliban al op om vrije doorgang te verlenen aan Afghanen die hun land willen verlaten. De G7 bestaat naast het Verenigd Koninkrijk als tijdelijk voorzitter ook uit de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Frankrijk, Japan en Italië.

VS schakelen commerciële luchtvaartmaatschappijen in voor evacuaties

De Verenigde Staten gaan passagierstoestellen van commerciële luchtvaartmaatschappijen inzetten om mensen uit Afghanistan te evacueren, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. Minister Lloyd Austin heeft daarvoor de zogeheten Civil Reserve Air Fleet ingeschakeld, die het Pentagon in noodsituaties bijstaat. De toestellen vliegen niet direct op Kabul, maar halen mensen op van Amerikaanse bases in onder meer Qatar en Bahrein.

Er zullen volgens het Pentagon in totaal achttien passagierstoestellen gebruikt gaan worden, vier van United Airlines, drie van American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines en Omni Air en twee van Hawaiian Airlines. Het is pas de derde keer sinds de oprichting in de jaren vijftig dat de Civil Reserve Air Fleet wordt ingeschakeld. Eerder gebeurde dat om militairen te vervoeren tijdens de Golfoorlog in 1990 en 1991 en de Irakoorlog in 2002 en 2003.

Er moeten naar schatting nog meer dan tienduizend Amerikanen uit Afghanistan worden opgehaald en de regering van president Joe Biden wil ook nog zo’n vijftigduizend Afghanen ophalen. Het is al dagen een enorme chaos op en om het vliegveld in Kabul met vele wanhopige mensen die aan boord van vliegtuigen proberen te komen. De VS riepen Amerikanen zaterdag op weg te blijven van het vliegveld vanwege de grote veiligheidsrisco’s.

„We gaan ons uiterste best doen om iedereen, iedere Amerikaanse burger die weg wil, op te halen”, zei Austin eerder in een interview met het programma This Week van nieuwszender ABC. „En we blijven op creatieve wijze kijken naar verschillende manieren om Amerikaanse burgers te bereiken en hen te helpen naar het vliegveld te komen.”

President Joe Biden heeft afgelopen week laten weten dat Amerikaanse militairen zo nodig nog tot na de deadline van 31 augustus in Afghanistan zullen blijven als nog niet alle Amerikaanse burgers die dat willen weg zijn uit het land.

Passagierstoestellen van American Airlines. Foto Steven Senne/AP Photo

Vijfde evacuatievlucht geland in Amsterdam, 172 mensen aan boord

Een vliegtuig met aan boord 172 evacués uit Afghanistan is zondag geland op luchthaven Schiphol. Dat heeft het ministerie van Defensie zondagmiddag bekendgemaakt. Het is de vijfde evacuatievlucht uit het land die in Nederland aankomt. Welke nationaliteit de inzittenden hebben, is niet bekendgemaakt.

De regering evacueert onder meer mensen met een Nederlands paspoort en degenen die samenwerkten met Nederlanders, zoals ambassadepersoneel, tolken, beveiligers en koks uit Afghanistan. Eerder op de dag kwam een toestel met 160 evacués aan in Amsterdam. Afgelopen zondag maakten de Taliban vanuit het presidentieel paleis bekend Kabul ingenomen te hebben. Sindsdien arriveerden zeker 700 evacués uit Afghanistan in Nederland.

Lees ook: De Afghaanse helpers van de Europese politiemissie: eerst paradepaarden, nu vergeten

Meer Nederlandse militairen naar Kabul

Nederland stuurt extra militairen naar de Afghaanse hoofdstad Kabul. Ze gaan de 62 militairen die daar al zitten helpen met het evacueren van Nederlanders en Afghanen die op de evacuatielijst staan, heeft het ministerie van Defensie zondag aangekondigd. Om hoeveel militairen het gaat, zegt Defensie er niet bij.

Op de luchthaven van Kabul is een consulair noodteam aan het werk, geleid door de Nederlandse ambassadeur. Het team begeleidt de evacuaties en werd tot nu toe beschermd door de ruim zestig reeds aanwezige militairen. De versterkingen die nu worden ingevlogen, gaan volgens Defensie eveneens „de beveiliging van vliegtuigen, evacués en het consulair noodteam” verzorgen. Verder staan een marinierscompagnie en een compagnie van de Luchtmobiele Brigade klaar om, indien nodig, naar Afghanistan te gaan.

Grote menigten verzamelen zich al dagen bij de luchthaven van Kabul. Mensen hopen het terrein op te komen om een plek op een evacuatievlucht te bemachtigen. Foto Wakil Kahsar/AFP

Opnieuw evacuatievlucht opgestegen uit Kabul, 93 mensen aan boord

Vanaf de luchthaven van Kabul is zondag de negende Nederlandse evacuatievlucht vertrokken. Aan boord van het C-130 Hercules-vliegtuig zijn 93 passagiers, laat het ministerie van Defensie weten. Over hun nationaliteit en achtergrond heeft het ministerie niets bekendgemaakt.

De evacués zullen naar veilige vliegvelden in de regio worden gebracht, waar ze over andere toestellen worden verdeeld. Sommigen van hen komen uiteindelijk naar Nederland. In totaal zijn met Nederlandse vliegtuigen nu 534 mensen uit Kabul geëvacueerd. 528 mensen zijn via vervolgvluchten afgeleverd in Nederland.

Twitter avatar Defensie Ministerie van Defensie Er is een C-130 vanuit Kabul vertrokken met 82 passagiers. Houd onze website in de gaten voor meer informatie. https://t.co/5wlGbcT4TK Archieffoto https://t.co/ZgojAnwMhP

Correctie (15.54 uur, 22 augustus 2021): In een eerdere versie van dit artikel stond dat er 82 passagiers aan boord waren van de C-130, die zondag opsteeg vanaf Kabul. Het ministerie van Defensie stelde dit aantal later op de middag bij naar 93 passagiers. Dat is hierboven aangepast.

Alle 207 ambassademedewerkers aangekomen of op weg naar Nederland

De ruim tweehonderd Afghaanse medewerkers van de Nederlandse ambassade en hun gezinnen die zaterdag uit Kabul werden geëvacueerd, zijn inmiddels aangekomen in Nederland of onderweg. Dat meldt persbureau ANP op basis van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Via tussenstops in veilige landen zijn ze verspreid over meerdere vluchten naar Nederland gekomen. De laatste groep zal later op zondag landen.

Zaterdag vertelden ambassademedewerkers aan NRC dat de groep, bestaand uit in totaal 207 mensen, een plek hadden weten te bemachtigen op een evacuatievlucht vanuit Kabul. In de ochtend lukte het hen na dagen proberen om door het gedrang heen het luchthaventerrein op te komen. Buitenlandse Zaken liet daarna weten dat het om „vrijwel alle lokale medewerkers van de Nederlandse ambassade” ging.

Correctie (22 augustus 2021): in een eerdere versie van dit bericht stond dat alle 207 medewerkers al waren aangekomen in Nederland. Dat was op het moment van schrijven nog niet het geval. Hierboven is dat aangepast.

‘Twintig doden in week tijd op en rond luchthaven Kabul’

De afgelopen zeven dagen zouden op en rond de luchthaven in de Afghaanse hoofdstad Kabul zeker twintig mensen zijn omgekomen. Dat zegt een afgevaardigde van de NAVO zondag op voorwaarde van anonimiteit tegen persbureau Reuters. De bron geeft geen details over de doodsoorzaak van deze mensen.

Sinds de Taliban een week geleden Kabul zijn binnengevallen, hebben vele duizenden mensen zich verzameld bij de luchthaven in de hoop dat ze worden geëvacueerd, met chaotische taferelen tot gevolg. Mensen klampten zich vast aan een opstijgend vliegtuig, maar vielen daarvan af en overleden. Ook in het gedrang bij de luchthaven kwamen meerdere mensen deze week om het leven. Om de situatie te beheersen, schoten Amerikaanse militairen in de lucht. Het is niet bekend of iemand daarbij is geraakt.

De NAVO-bron erkent vooral de chaos buiten de luchthaven van Kabul, een situatie die hij „onfortuinlijk” noemt. De NAVO-troepen komen niet in de gebieden rond de luchthaven om aanvaringen met de Taliban te voorkomen.

Het vliegveld wordt gecontroleerd door Amerikaanse militairen, terwijl de Taliban het bewind voeren in de regio daaromheen. Via checkpoints langs de weg controleren de strijders wie het land willen verlaten en voeren ze eventueel arrestaties uit. Velen zijn huiverig voor die checkpoints wegens mogelijke represailles.

Een Talibanstrijder zondag bij een checkpoint in Kabul. Foto Rahmat Gul/AP

‘Taliban ontmoeten komende dagen oud-ambtenaren in 20 provincies’

Talibanstrijders zullen de komende dagen in zo’n twintig van de 34 Afghaanse provincies om de tafel gaan met voormalig ambtenaren. Dat zegt een afgevaardigde van de extremistische groepering zondag op voorwaarde van anonimiteit tegen persbureau Reuters. Doel van die ontmoetingen zou „het garanderen van de veiligheid” van oud-ambtenaren zijn, en het zoeken naar mogelijkheden voor toekomstige samenwerking met de Taliban.

Volgens de anonieme bron zijn de Taliban coulant tegenover oud-ambtenaren. „We dwingen geen voormalige regeringsfunctionarissen om zich bij ons aan te sluiten of hun trouw aan ons te bewijzen. Ze hebben het recht om het land te verlaten als ze dat willen.”

Vanuit de Afghaanse bevolking komen echter signalen dat de Taliban hard optreedt tegen activisten, journalisten en mensen die met westerse regeringen hebben samengewerkt. Zij worden thuis opgezocht en met de dood bedreigd, blijkt onder meer uit informatie van de Verenigde Naties. Velen vrezen voor represailles en een terugkeer naar het harde Talibanbewind van de jaren negentig.

De chaos bij de luchthaven van Kabul, waar duizenden Afghanen naar binnen proberen te komen, is volgens de Taliban de schuld van de Amerikanen. Dat zegt een ander lid van de beweging zondag tegen persbureau AFP. „Amerika is er, met al zijn macht en materieel, niet ingeslaagd de orde te herstellen bij het vliegveld. Daar moet zo snel mogelijk een einde aan komen.”

Nederland trekt 10 miljoen uit voor humanitaire hulp Afghanistan

Nederland trekt 10 miljoen euro uit voor humanitaire hulp aan Afghanistan. Dat heeft demissionair minister Tom de Bruijn (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, D66) besloten, staat in een zondag gepubliceerd persbericht. Het bedrag, dat wordt overgemaakt aan het Afghanistan Humanitarian Fund (AHF) van de Verenigde Naties, is bedoeld om de Afghaanse bevolking te voorzien van onderdak en basisbehoeften zoals eten, schoon drinkwater en medische hulp.

Hoe het geld precies in Afghanistan wordt ingezet nu de Taliban daar de macht hebben, is niet bekend. VN-hulporganisatie Unicef liet eerder al weten in het land actief te blijven.

Aanleiding voor de humanitaire steun zijn de extra klappen die het land heeft gekregen na de machtsovername door de Taliban. Door klimaatverandering, extremistisch geweld en Covid-19 kampte Afghanistan ook voor deze gebeurtenissen al met een humanitaire crisis, waardoor ruim 18 miljoen mensen afhankelijk zijn van buitenlandse hulp. De Bruijn verwacht dat die crisis door de aanwezigheid van de Taliban alleen nog groter zal worden. „We willen de Afghaanse bevolking onder deze moeilijke omstandigheden steunen”, aldus de minister. „Financiering is nu nodig.”

Zo’n 14 miljoen mensen in Afghanistan lijden momenteel „ernstige honger”, zei Mary Ellen McGroarty van het VN-Wereldvoedselprogramma deze week in een videoverklaring. Honderdduizenden mensen zijn ontheemd sinds de Taliban hun gebied binnenvielen. Daarbovenop kampt het land met ernstige droogte, waardoor veel van de oogst dit jaar verloren is gegaan, en met de economische en sociale gevolgen van de coronapandemie.

Afghaanse kinderen halen water bij een pomp in de zuidwestelijke provincie Helmand. Foto Abdul Khaliq/AP

Baby geboren aan boord van Amerikaanse evacuatievlucht

Een uit Kabul geëvacueerde Afghaanse vrouw is zaterdag bevallen aan boord van een Amerikaans militair vliegtuig. Dat laat de Amerikaanse luchtmacht weten op Twitter. De moeder kreeg weeën terwijl het toestel onderweg was vanaf een tussenstop in het Midden-Oosten naar de Amerikaanse luchtmachtbasis in het Duitse Ramstein.

Probleemloos liep de bevalling niet, aldus de Amerikanen: „De moeder kreeg complicaties. Daarop besloot de piloot te dalen, zodat de luchtdruk in het vliegtuig steeg. Daardoor stabiliseerde de toestand van de moeder en werd haar leven gered.” Na de landing in Duitsland kwam het kind ter wereld. De moeder en haar baby liggen in het ziekenhuis en maken het volgens de Amerikaanse luchtmacht goed.

Twitter avatar AirMobilityCmd Air Mobility Command Medical support personnel from the 86th Medical Group help an Afghan mother and family off a U.S. Air Force C-17, call sign Reach 828, moments after she delivered a child aboard the aircraft upon landing at Ramstein Air Base, Germany, Aug. 21. (cont..) https://t.co/wqR9dFlW1o

Toestel met 160 evacués geland op Schiphol

Een toestel met zo’n 160 evacués uit Afghanistan is zondag rond acht uur ’s morgens geland op Schiphol. Dat meldt het ministerie van Defensie op Twitter. De nationaliteit van de inzittenden is niet bekend. Nog 86 mensen zijn onderweg naar Nederland. Hun vlucht is afgelopen nacht vanuit Kabul vertrokken naar een land in de regio, waar ze overstappen op een toestel naar Nederland.

De regering evacueert onder andere ambassadepersoneel, tolken, bewakers, koks en chauffeurs uit Afghanistan, en ook journalisten en mensenrechtenactivisten worden weggehaald. Het ruimhartiger evacuatiebeleid is het gevolg van scherpe kritiek in de Tweede Kamer. Afgelopen woensdag is een motie van D66 aangenomen om niet alleen tolken spoedig te evacueren, maar ook ander Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt, evenals activisten en journalisten.

De Taliban riepen afgelopen zondag de overwinning uit vanuit het presidentieel paleis in Kabul. Sindsdien heeft Nederland ruim 450 mensen in acht transportvliegtuigen geëvacueerd naar landen in de regio. Daar stapten de inzittenden, zowel Nederlanders als mensen met een andere nationaliteit, over op een ander toestel. Vanuit landen in de regio zijn vooralsnog ruim 520 mensen in vier vliegtuigen naar Nederland gevlogen. Ook bij deze vluchten gaat het om mensen van verschillende nationaliteiten, die mogelijk nog doorvliegen naar een ander land.

Demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken, D66) zei vrijdag dat nog zo’n zevenhonderd mensen met een Nederlands paspoort vastzitten in Afghanistan.

Lees ook: Kamer draagt kabinet na chaotisch debat op evacuatie Afghanen te versnellen

Nog eens zeven Afghanen omgekomen in gedrang bij luchthaven Kabul

In het gedrang bij de internationale luchthaven van Kabul zijn nog eens zeven Afghanen om het leven gekomen. Dat heeft het Britse ministerie van Defensie zondag laten weten, meldt persbureau AP. Het is niet duidelijk wanneer en in welk tijdsbestek de dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

De Britten noemen de situatie bij het vliegveld „extreem moeilijk”, maar benadrukken tegelijk dat ze „er alles aan doen om de situatie zo veilig mogelijk af te handelen”. Sinds de Taliban Kabul een week geleden veroverden, proberen duizenden Afghanen via de luchthaven het land te ontvluchten. Onder hen ook mensen die de afgelopen jaren buitenlandse militairen hebben bijgestaan, bijvoorbeeld als tolk. In het gedrang bij de toegangspoorten van het vliegveld vielen eerder al meerdere doden. Britse en Amerikaanse troepenmachten zijn op de luchthaven om de evacuatie te begeleiden.

Welkom in een nieuw blog

Welkom in een nieuw blog over de crisis in Afghanistan, waarin de redactie van NRC nieuws bijhoudt over de nasleep van de terugtrekking van buitenlandse militairen uit dat land en de machtsovername van de Taliban. Ook melden we de laatste informatie over evacuaties van buitenlanders en Afghaans personeel van de internationale missies, vanaf het vliegveld van Kabul.

Belangrijkste nieuws in dat opzicht was zaterdag de evacuatie van het merendeel van Afghaanse, lokale ambassademedewerkers (en hun families) naar Nederland. 207 mensen wisten zaterdagochtend de luchthaven te bereiken. Zij konden later op de dag, waarschijnlijk in kleinere groepen, op toestellen stappen. De Nederlandse Defensie vliegt evacués niet rechtstreeks naar Nederland; zij worden eerst naar een luchthaven in een veilig land in de regio gebracht en stappen dan over.

Lees ook: Lokaal ambassadepersoneel Afghanistan op weg naar Nederland

Onderwijl blijft de chaos bij Hamid Karzai International Airport. Onder meer de Britten, Amerikanen en Duitsers spraken daarover publiekelijk hun zorgen uit. EU-buitenlandchef Josep Borrell liet weten dat hij volledige evacuatie van Afghaanse ‘helpers’ van de EU-missies voor 31 augustus „onmogelijk” acht. De ambassade van de Verenigde Staten waarschuwde eigen burgers in een ambtsbericht „om veiligheidsredenen” niet op eigen houtje af te proberen te reizen naar het vliegveld - later op de dag werd gemeld dat dat waarschijnlijk is omdat de VS bezorgd zijn om terreuraanslagen.

In Kabul zelf meldden zich zaterdagochtend meer hooggeplaatste Talibanleiders, onder wie de politieke voortrekker Abdul Ghani Baradar.

Lees hier het hele blog over de crises in Afghanistan terug, van zaterdag 21 augustus