Lokaal ambassadepersoneel Afghanistan op weg naar Nederland

Evacuatie Het is een grote groep mensen die op de Nederlandse evacuatielijst staan zaterdag gelukt aan boord te stappen van een evacuatievlucht. Onder hen zijn Afghaanse ambassademedewerkers en hun families, en enkele Afghaanse Nederlanders.
Het vliegveld van Kabul zaterdagmiddag. Deze foto werd toegestuurd door een Afghaanse ambassademedewerker, met wie NRC sinds maandag dagelijks contact heeft.
Het vliegveld van Kabul zaterdagmiddag. Deze foto werd toegestuurd door een Afghaanse ambassademedewerker, met wie NRC sinds maandag dagelijks contact heeft. via Whatsapp

Het is een groep van ruim tweehonderd Afghaanse evacués, voornamelijk medewerkers van de Nederlandse ambassade en hun families, zaterdag gelukt om aan boord te gaan van een evacuatievlucht naar Nederland. Zij wisten zaterdagochtend in veiligheid het Nederlandse crisisteam te bereiken op de militaire basis van de luchthaven van Kabul.

Na dagenlang proberen wisten de eerste Afghaanse medewerkers van de Nederlandse ambassade en hun familieleden rond kwart voor tien in de ochtend door te dringen tot de basis, bevestigden meerdere ambassademedewerkers vroeg in de middag aan NRC. Ze zijn aan boord volgens de laatste berichten, het toestel vertrekt spoedig.

„Lokale medewerkers van de Nederlandse ambassade in Kabul en hun gezinnen zijn zaterdag veilig op het vliegveld aangekomen en worden geëvacueerd”, zo heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken inmiddels aan NRC laten weten. Volgens hem gaat het om 207 mensen, „die met diverse vluchten worden overgebracht naar Nederland”. Ook demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag heeft de evacuatie van het merendeel van het lokale ambassadepersoneel kenbaar gemaakt. Op Twitter schrijft zij over een „goed bericht dat dit is gelukt”:

Twitter avatar ministerBZ Sigrid Kaag Wat een goed bericht dat dit is gelukt, veel dank aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt. We zijn opgelucht dat bijna al het ambassade personeel en hun gezinnen veilig geëvacueerd kunnen worden. We blijven hard werken aan meer evacuatievluchten uit #Kabul. https://t.co/nNoYxuJr9d

Luchthaven

Rondom het vliegveld heerste sinds begin deze week chaos vanwege duizenden Afghanen die het land proberen te ontvluchten nu de Taliban de macht hebben overgenomen in het land. Zaterdag lijkt het in ieder geval bij een van de poorten rustiger te zijn, zodat evacuaties van Afghaanse Nederlanders en zij die de Nederlandse missie in Afghanistan hielpen op gang komt.

Een aantal van de Afghaanse ambassademedewerkers assisteert de 62 militairen, die onderdeel zijn van het Nederlandse cisisteam, bij het identificeren van hun collega’s en familieleden. Er bevindt zich mogelijk ook een aantal Afghaanse Nederlanders met een Nederlands paspoort onder de groep.

Opgevangen in Zoutkamp

Het noodteam van Buitenlandse Zaken, dat onder leiding staat van ambassadeur Caecilia Wijgers, vertrok dinsdag vanaf vliegbasis Eindhoven naar Kabul om de evacuatie te begeleiden. Het is de bedoeling dat de evacués met behulp van meerdere militaire transportvliegtuigen in veiligheid worden gebracht met een luchtbrug naar Nederland of een veilig vliegveld in de regio.

Bij aankomst in Nederland worden mensen met de Afghaanse nationaliteit opgevangen door het COA in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in het Groningse Zoutkamp. Daar is de GGD ter plekke voor het verlenen van medische of psychische hulp. Vervolgens behandelt de IND de asielprocedures, liet het ministerie van Defensie woensdag weten.

Met medewerking van Lisa Dupuy

NRC had afgelopen week dagelijks contact met een aantal lokale ambassademedewerkers in Kabul. Zij raakten gefrustreerd over het moeizame verloop van de evacuaties. Het recentste dagboek werd vrijdag opgetekend: Afghaanse ambassademedewerkers: ‘We horen alleen: wacht af’