Laatste nieuws Afghanistan

Teruglezen: NYT: Taliban zoeken aanhangers van westen, dreigen met doodstraf

In dit blog volgen we het laatste nieuws rond Afghanistan, waar de Taliban op zondag de macht overnamen. Nog altijd proberen westerse landen burgers en lokaal personeel te evacueren. met chaotische scènes op het vliegveld van Kabul tot gevolg.

Dit blog is gesloten

In dit blog deed de redactie van NRC verslag van de gevolgen van de terugtrekking van Amerikaanse en internationale militaire eenheden uit Afghanistan. Dit weekeinde namen de Taliban Kabul in. De fundamentalistische beweging is daarmee opnieuw aan de macht gekomen in Afghanistan.

Volg verder in het blog van vrijdag 20 augustus

Zesduizend wachtenden op luchthaven Kabul

Op de luchthaven in Kabul wachten momenteel zo’n zesduizend mensen op hun vertrek uit Afghanistan. Deze groep is gecontroleerd en heeft de juiste papieren, zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Ned Price donderdag in een videoverklaring.

Onduidelijk blijft hoeveel mensen buiten het terrein van de luchthaven bivakkeren. De afgelopen dagen circuleerden op sociale media beelden van radeloze moeders die hun baby’s over het prikkeldraad overhandigden aan Britse soldaten. De hoop dat hun kinderen zonder hen zouden worden geëvacueerd, vervloog al snel. De Britse minister van Defensie Ben Wallace zei donderdag geen onbegeleide minderjarigen onder zijn hoede te kunnen nemen. De militairen hadden het volgens hem wel „erg moeilijk” na de confrontatie met wanhopige mensen, „van wie velen gewoon het land willen verlaten”.

De evacuatieoperaties zijn deze week op gang gekomen. In de afgelopen 24 uur zijn tweeduizend mensen geëvacueerd, meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag in een update. Het vliegveld staat onder militair bewind van de VS. Sinds afgelopen zaterdag zijn zevenduizend mensen geëvacueerd uit Kabul.

Taliban doden familielid Duitse journalist

De Taliban zijn onlangs een klopjacht gestart op een journalist van de Duitse nieuwszender Deutsche Welle en hebben daarbij woensdag in Afghanistan een van zijn familieleden gedood. Een andere naaste raakte zwaargewond. De rest van de familieleden konden op het laatste moment ontsnappen en zitten ondergedoken. Volgens Deutsche Welle gingen de Taliban in de West-Afghaanse stad Herat van huis naar huis op zoek naar de redacteur, die inmiddels in Duitsland werkt.

De directeur van de nieuwzender, Peter Limbourg, heeft de moord donderdag veroordeeld. Hij roept de Duitse regering op om haast te maken met het evacueren van journalisten uit Afghanistan. Het doden van een familielid van een Deutsche Welle-redacteur is „onvoorstelbaar tragisch en getuigt van het acute gevaar waarin al onze werknemers en hun families in Afghanistan verkeren”, aldus Limbourg. „Het is duidelijk dat de Taliban klopjachten organiseren op journalisten, zowel in Kabul als in de provincies. We hebben bijna geen tijd meer!”

Dat de Taliban het hebben voorzien op journalisten, bleek ook eerder deze week. Strijders vielen woningen binnen van zeker drie Afghaanse journalisten. Nematullah Hemat van het televisiestation Ghargasht TV zou vervolgens door de Taliban zijn ontvoerd, terwijl Toofan Omar van Paktia Ghag Radio gericht zou zijn doodgeschoten.

In navolging van andere media, heeft ook de Duitse Vereniging van Journalisten (DJV) de Duitse autoriteiten donderdag opgeroepen op te schieten met het weghalen van journalisten uit Afghanistan. „Duitsland mag niet toekijken terwijl onze collega’s worden vervolgd of zelfs vermoord”, aldus de DJV in een verklaring.

NYT: Taliban zoeken aanhangers van westen, dreigen met doodstraf

De Taliban hebben een lijst opgesteld met namen en adressen van mensen die hebben samengewerkt met de Verenigde Staten of NAVO, met als doel om hen „te ondervragen of te straffen”. Dat blijkt donderdag uit een vertrouwelijk document van de Verenigde Naties, in handen van The New York Times. Onder anderen leden van het Afghaanse nationale leger en het politiekorps zouden gevaar lopen, evenals mensen die voor de omvergeworpen regering werkten.

In het document staat dat de Taliban „van deur tot deur” gaan, waarbij ze familieleden van „doelwitten” zullen arresteren of dreigen met geweld als ze zich niet overgeven. Ook verdachten die zich schuilhouden hebben bedreigingen ontvangen. De Taliban zouden hen hebben verzekerd dat ze moeten vrezen voor de dood of arrestatie van hun familieleden indien ze zich niet snel melden.

Zo ontving een functionaris een brief waarin hij werd opgedragen zich te melden bij de Militaire en Inlichtingencommissie van het Islamitisch Emiraat Afghanistan in Kabul. Als hij dat weigerde, zouden de familieleden van de functionaris worden behandeld „op basis van de sharia”.

Lees ook Taliban: niemand hoeft bang te zijn voor wraak

Het document is met de VN gedeeld door de Norwegian Centre for Global Analyses, een inlichtingenorganisatie. Volgens de VN zijn de bedreigingen van de Taliban tegenstrijdig met de beloften van de fundamentalistische groepering om geen wraak te nemen op leden en aanhangers van de omvergeworpen regering.

Talibanstrijders op patrouille in Tabul. Foto Rahmat Gul/AP

Defensie: 9 Nederlanders geëvacueerd, staan meer vluchten gepland

Het Nederlandse ministerie van Defensie meldt dat er donderdag 78 mensen uit Afghanistan zijn geëvacueerd met een C-130 transportvliegtuig. Het gaat om 69 Duitsers en 9 Nederlanders, die vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn vertrokken. Het ministerie verwacht donderdag meer evacuatievluchten van en naar Kabul.

Eerder op de dag werd bekend dat een van de twee C-130 transportvliegtuigen die is ingezet voor de evacuatie van Nederlanders uit Afghanistan met een technisch defect kampt. Het is niet bekend of dat toestel inmiddels is gerepareerd. Nederland onderhoudt contact met buurlanden om evacuatievluchten uit te voeren.

‘Grote groep Afghanen opgevangen onder slechte omstandigheden in Qatar’

Afghanen in een vluchtelingenkamp in Qatar klagen over de slechte omstandigheden waaronder ze zijn opgevangen. Op een video geplaatst door de Afghaanse nieuwsomroep Aśvaka is te zien hoe honderden vluchtelingen dicht op elkaar verblijven. Volgens de Afghanen is het zeer heet op de opvangplek, mede doordat er geen airconditioning aanwezig is. Bovendien zouden ze allen één toilet en douche moeten delen, meldt Aśvaka.

De afgelopen dagen zijn honderden Afghanen naar Qatar gevlucht. Volgens Amerikaanse media ging er dinsdag een vlucht met 640 Afghanen van Kabul naar de Golfstaat. De groep vluchtelingen wist via een half open deur in het vliegtuig te stappen. Aanvankelijk was het niet het plan van de bemanning om zoveel Afghanen mee te nemen, maar toen ze eenmaal aan boord waren, is het toestel toch vertrokken.

De Afghanen ontvluchtten hun land nadat de Taliban zondag daar de macht overnam. De verdreven Afghaanse regering onderhandelt in de Qatarese hoofdstad Doha met een delegatie van de Taliban om te onderhandelen over de vraag hoe de machtsoverdracht vreedzaam kan verlopen. Qatar trad eerder op als bemiddelaar bij vredesbesprekingen tussen de Afghaanse regering en de Taliban.

Nederlands evacuatievliegtuig heeft technisch defect

Een van de twee C-130-transportvliegtuigen die is ingezet voor de evacuatie van Nederlanders uit Afghanistan, blijkt donderdag kapot. Het Nederlandse ministerie van Defensie meldt donderdag dat het vliegtuig een technisch defect heeft. Er zou hard worden gewerkt aan een oplossing.

Wanneer het evacuatievliegtuig weer de lucht in kan, is nog niet bekend. Nederland is niet volledig afhankelijk van de eigen vliegtuigen om mensen uit Afghanistan te krijgen, het ministerie onderhoudt contact met buurlanden en bondgenoten die ook evacuatievluchten uitvoeren.

Twitter avatar Defensie Ministerie van Defensie 1 van de 2 C-130 transportvliegtuigen in de regio Afghanistan heeft een technisch defect. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing. Ook maken we zoveel als mogelijk gebruik van andere opties zoals vluchten van partnerlanden om mensen op te halen uit Kabul.

Biden: Taliban zijn niet veranderd

De Amerikaanse president Joe Biden denkt niet dat de Taliban veranderd zijn sinds de radicaalislamitische beweging twintig jaar geleden voor het laatst aan de macht was. Dat heeft hij gezegd in een interview met nieuwszender ABC.

„Ik denk dat ze een soort existentiële crisis doormaken over de vraag of ze door de internationale gemeenschap erkend willen worden als een legitieme regering. Ik weet niet zeker of ze dat willen”, aldus Biden. De president benadrukt dat het voor de Taliban ook belangrijk is om „de samenleving, waarvan ze in feite zeggen dat ze er zoveel om geven, bij elkaar kunnen houden”, al durft hij niet te voorspellen of ze dat ook lukt. „Daar reken ik niet op.”

50.000 tot 65.000 Afghanen evacueren
De president bevestigde in het interview nogmaals dat de Amerikanen op de luchthaven van Kabul zullen blijven tot alle Amerikanen „die dat willen” het land uit zijn, ook als dit tot na 31 augustus duurt. Op die datum moeten de Amerikanen van de Taliban het land uit zijn, volgens een overeenkomst die de twee partijen hebben gesloten.

Volgens Biden moeten er „tussen de 50.000 en 65.000” Afghanen die voor de Amerikanen gewerkt hebben uit Afghanistan opgehaald worden, dat is inclusief hun gezinnen. Hij durfde niet te stellen dat dit ook gaat lukken. „We moeten er zoveel halen als mogelijk is.”

Donderdag bleek uit een landelijke opiniepeiling van AP dat twee derde van de Amerikanen denkt dat de oorlog in Afghanistan niet de moeite van het vechten waard was. De populariteit van Biden staat op het allerlaagste punt sinds hij zeven maanden geleden zijn intrek nam in het Witte Huis, zo bleek dinsdag. Slechts 46 procent van de Amerikanen vindt dat hij zijn taak als president goed vervult.

Taliban in de straten van Kandahar op 15 augustus. Foto EPA

Erdogan: Turkije nog steeds bereid vliegveld Kabul te beheren

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat zijn land nog steeds bereid is het vliegveld in Kabul te beheren en beschermen na het vertrek van de VS en de overige NAVO-soldaten in september. Dat meldt persbureau Reuters na een persconferentie van de president. Turkije zou al eerder met de VS hebben overlegd om het vliegveld te beheren zodra de andere militaire bondgenoten vertrokken waren, meldt Reuters, maar die plannen waren lange tijd nog geheim en werden bovendien afgeblazen omdat de situatie in Kabul zo snel verslechterde. Nu biedt Erdogan opnieuw zijn troepen aan om het vliegveld te beheren, in samenwerking met de Taliban.

„De Taliban hebben controle over het land, waardoor we voor een nieuwe realiteit staan”, zei de Turkse president in de persconferentie. Turkije is volgens hem in gesprek met alle partijen in het conflict en hij verwelkomde de „gematigde uitspraken” van de Taliban sinds zij Kabul hebben ingenomen. „Voor de rust van de Afghanen, het welzijn van de Turken die in het land wonen en de belangen van ons land verdedigen, staan we open voor samenwerking.”

Amerikaanse soldaten gestationeerd voor het vliegveld in Kabul. Foto Taylor Crul/Reuters

‘Reisdocumenten van Afghaanse tolken dagenlang in gesloten Nederlandse ambassade’

Verschillende Afghaanse tolken konden dagenlang niet bij hun paspoorten omdat deze nog op de gesloten Nederlandse ambassade lagen, schrijft de NOS donderdag op basis van een gesprek met een tolk en met andere betrokkenen. Dat maakte het voor hen moeilijk om met een vliegtuig geëvacueerd te worden uit Kabul.

Elke tolk die de afgelopen weken een visum aanvroeg om naar Nederland te reizen moest diens paspoort achterlaten op de ambassade. In de nacht van zaterdag op zondag zijn de Nederlandse ambassademedewerkers echter uit hun bed gehaald en geëvacueerd naar het vliegveld. Daardoor was de ambassade sindsdien gesloten. Hoeveel paspoorten zijn achtergebleven is onduidelijk. Wel hebben de getroffen mensen inmiddels hun paspoorten weer teruggekregen met hulp van Afghaans personeel van de Nederlandse ambassade.

Om hun paspoort te bemachtigen moesten de tolken vaak langs de Taliban. Dat terwijl deze groep mensen juist uit angst voor de Taliban een visum heeft aangevraagd in Nederland. Volgens de betrokkenen zijn inmiddels alle paspoorten uit de ambassade opgehaald, meldt de NOS.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde geen uitspraken doen over de berichtgeving van de NOS en wilde deze niet bevestigen of ontkrachten.

De Nederlandse ambassade in Kabul. Foto Juan Vrijdag/ANP

‘België weigert nog steeds asielvragen van Afghanen’

Asielaanvragen van Afghanen worden in België nog steeds geweigerd. Dat schrijft de Vlaamse krant De Standaard op basis recente asielaanvragen die de krant heeft ingezien. De laatste afwijzingen zouden van woensdag zijn. De Afghaanse hoofdstad Kabul wordt in de documenten omschreven als „veilige stad” die „stevig in handen van de overheid en relatief veilig” is.

De commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen, Dirk Van den Bulck, laat aan de krant weten dat de aanvragen zijn afgewezen op basis van informatie uit juni 2021, september 2020 en augustus 2018. „De beslissingen [...] zaten vast in de administratieve molen. De dossiers werden verstuurd terwijl dat niet meer kon of mocht”, zegt Van den Bulck daarover tegen De Standaard. Hij laat ook weten dat de zaken opnieuw bekeken zullen worden wanneer de afgewezen Afghanen in beroep gaan. Hier hebben ze vijf dagen voor. België heeft geen ambassade in Afghanistan, de Belgische ambassade in Pakistan handelt Afghaanse zaken af.

Samen met Nederland en enkele andere Europese landen stuurde Belgïe vorige week een brief naar de Europese Commissie waarin kenbaar werd gemaakt dat Afghanen „die geen echte bescherming nodig hebben” nog steeds terug naar hun land gestuurd moesten kunnen worden. Na de overname van het land door de Taliban lieten onder meer Nederland en Duitsland weten toch tijdelijk te stoppen met gedwongen repatriatie. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi noemt de situatie in het land nu „verschrikkelijk” en liet aan de Vlaamse Radio 1 weten „je kan en mag niemand terugsturen op een dergelijke manier”.

Afghanistan viert 102 jaar onafhankelijkheid, nu ook van de Amerikanen

Elk jaar op 19 augustus viert Afghanistan Onafhankelijkheidsdag als nationale feestdag. Dit jaar wordt niet alleen de onafhankelijkheid van de Britten gevierd, 102 jaar geleden, maar ook het „falen van de Verenigde Staten”, schrijft de woordvoerder van de Taliban in een verklaring donderdag.

In 1919 de Britse heerschappij in Afghanistan met het verdrag de Vrede van Rawalpindi. „Nu is door ons jihadistische verzet een andere arrogante wereldmacht, de Verenigde Staten, gedwongen zich terug te trekken uit het heilige gebied van Afghanistan”, aldus de Taliban.

In Afghanistan is de witte Taliban-vlag inmiddels gehesen. Op donderdag grepen burger Asadabad de onafhankelijkheidsdag aan om te protesteren met de zwart/rood/groene Afghaanse vlag. Talibanstrijders hebben hierop schoten gelost. Maar mensen kwamen hierbij om het leven, maar of dit door de kogels of de daarop volgende stormloop gebeurde, is niet bekend. Ook het precieze aantal slachtoffers is nog niet duidelijk.

Ook op woensdag wilden burgers in Jalalabad de Afghaanse vlag optuigen. De strijdgroep begon toen ook te schieten en daarbij vielen drie doden. De Taliban heeft inmiddels een 24 uur durend straatverbod afgekondigd in Khost nadat daar een soortgelijke demonstratie had plaatsgevonden.

De 102de onafhankelijkheidsdag in Afghanistan. Foto Wakil Kohsar/AFP

‘Afghaanse tolk voor Australië in been geschoten op weg naar vliegveld’

Een Afghaanse tolk die voor het Australische leger heeft gewerkt, zou onderweg naar het vliegveld in Kabul in zijn been zijn geschoten door een lid van de Taliban. Dat meldt het Australische publieke radiostation SBS.

De tolk zegt dat hij probeerde naar het vliegveld te komen om aan boord te gaan van de eerste Australische evacuatievlucht die op woensdagochtend vertrok. Terwijl hij in de rij stond om de gate te bereiken, kwam hij bij een Taliban-checkpoint. Daar zou hij zijn aangevallen.

Sinds zondag zijn er volgens persbureau Reuters twaalf mensen omgekomen in het geweld en de chaos rond het vliegveld in Kabul. De precieze doodsoorzaak blijft nog onbekend. Er is op het vliegveld en daarbuiten geschoten door zowel Amerikaanse militairen als Talibanstrijders. In de drukte op het vliegveld zijn er mensen onder de voet gelopen.

Afghanen staan buiten het vliegveld in de rij. Foto EPA

Biden: Amerikaanse troepen blijven totdat alle Amerikanen zijn geëvacueerd

De Amerikaanse president Joe Biden heeft tegen ABC News gezegd dat er Amerikaanse militairen in Afghanistan zullen blijven totdat alle Amerikanen die het land willen verlaten zijn geëvacueerd, ook als dat betekent dat er na de geplande einddatum van de militaire missie van 31 augustus nog troepen aanwezig moeten blijven.

Biden zei in zijn interview met ABC News ook dat de terugtrekking van Amerikaanse militairen uit Afghanistan niet beter georganiseerd had kunnen worden. „Ik denk niet dat er een manier is om dat land te verlaten zonder dat er chaos ontstaat”, stelde de president.

Eerder deze week had Biden al laten weten „vierkant achter zijn beslissing te staan” om de Amerikaanse troepen terug te trekken. Zijn populariteit is sinds de onverwacht snelle opmars van de Taliban flink gekelderd. Nog maar 46 procent van de Amerikanen staat volgens een peiling van Reuters/Ipsos achter het beleid van Biden, een daling van 7 procentpunt. Het is het laagste populariteitscijfer sinds zijn aantreden begin dit jaar.

De Amerikaanse president Joe Biden. Foto Pete Marovich/EPA

Kabinet toch coulanter voor Afghaanse helpers

Het kabinet wil soepeler omgaan met asielaanvragen van Afghanen die voor de Nederlandse missie hebben gewerkt. Die zullen op vergelijkbare wijze worden behandeld als die van Afghaanse tolken, liet het kabinet woensdagavond laat aan de Tweede Kamer weten, meldt persbureau ANP.

De betrokken bewindslieden stellen dat het gaat „om die personen die langdurig ingehuurd waren door Nederland of een contract hadden met Nederland”. En die worden „op voet van gelijkheid met de tolken behandeld, indien ze na evacuatie in Nederland asiel aanvragen”.

Eerder stond het kabinet er nog op dat asielaanvragen van mensen uit deze groep individueel beoordeeld zouden worden en stelde demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid, VVD) dat een motie van de Kamer over een coulantere benadering van Afghaanse helpers „dusdanig ruim geformuleerd” was dat ze dat vanuit haar verantwoordelijkheid „niet op die manier” kon doen.

Woensdagavond laat liet het kabinet weten de motie toch „naar letter en geest” te gaan uitvoeren.

Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid, VVD) en demissionair minister Ank Bijleveld-Schouten (Defensie, CDA) tijdens een tweeminutendebat in de Tweede Kamer op 18 augustus over Afghanistan. Foto Lex van Lieshout/
ANP

Welkom in een nieuw blog

In dit blog doet de redactie van NRC verslag van de gevolgen van de terugtrekking van Amerikaanse en internationale militaire eenheden uit Afghanistan. In het weekend slaagden de Taliban, na een opmars van luttele weken in verschillende provincies, er ook in Kabul in te nemen. De fundamentalistische beweging voert nu opnieuw het bewind in Afghanistan.

Woensdagavond laat landde na twee uur vertraging een vliegtuig met onder anderen 35 Nederlandse evacués uit Afghanistan op Schiphol. Minister van Defensie Ank Bijleveld en Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim schreven een brief aan veteranen waarin ze het snelle offensief van de Taliban en hun machtsovername een „pijnlijke afsluiting van onze inzet in Afghanistan” noemen.

De uit Afghanistan gevluchte president Ashraf Ghani, die in ballingschap zit in de Verenigde Arabische Emiraten, heeft woensdag in een Facebook-video zijn volk toegesproken en gezegd dat regeringsfunctionarissen hem dwongen te vertrekken omdat er „een reële kans” was dat hij zou worden gedood.

Lees voor al het nieuws over Afghanistan van woensdag het hele blog van 18 augustus terug