‘Zeventien gewonden bij bestorming vliegveld Kabul’

Zeventien mensen zijn woensdag gewond geraakt toen een grote groep mensen de toegangspoort tot de luchthaven van Kabul probeerde binnen te dringen. Dat heeft een NAVO-functionaris die werkzaam is op het vliegveld gezegd, meldt persbureau Reuters. Er heerst sinds zondag chaos op en rondom de luchthaven doordat grote groepen mensen proberen de evacuatievluchten te bereiken.

Volgens de NAVO-medewerker is Afghanen afgeraden om naar het vliegveld te komen, tenzij zij een paspoort met een geldig uitreisvisum hebben. De laatste dagen zijn meerdere evacuatievluchten geland. Ook Nederland heeft meerdere toestellen gestuurd. Dinsdag landde een Nederlands C-17-transportvliegtuig, dat slechts veertig mensen wist mee te nemen. Onder hen waren geen Nederlanders of Afghanen.

Sinds maandag zijn zeker zeven mensen omgekomen op de luchthaven, al is onzeker hoeveel slachtoffers er precies zijn gevallen. Mensen stierven door verdrukking in de menigte en doordat zij van een opstijgend vliegtuig vielen waaraan zij zich hadden vastgeklampt. Ook hebben sommige ooggetuigen gezegd dat burgers geraakt zijn door waarschuwingsschoten die door Amerikaanse militairen werden afgevuurd.

Afghanen dinsdag buiten de luchthaven van Kabul. Foto EPA/Stringer

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kaag: Nederlanders aan boord van twee evacuatievluchten