Zabulon Simantov, ‘de laatste Jood van Afghanistan’, blijft in Kabul

Zabulon Simantov leest een boek in zijn huis naast de synagoge in Kabul, in 2012.
Zabulon Simantov leest een boek in zijn huis naast de synagoge in Kabul, in 2012. Foto Joel van Houdt/Hollandse Hoogte

Zabulon Simantov, de 61-jarige man die bekend staat als ‘de laatste overgebleven Jood van Afghanistan’, heeft besloten om niet te vluchten uit het land. Dat meldde de Indiase nieuwszender WION TV dinsdag. Eerder dit jaar kondigde Simantov nog aan vanwege de opkomst van de Taliban van plan te zijn om na de Hoge Feestdagen in september Afghanistan te verlaten.

De vrouw en twee dochters van Simantov verblijven sinds 1998 in Israël. Zelf bleef hij in Afghanistan om de enige synagoge in het land, gevestigd in Kabul, te beheren. Hij doorstond onder meer de invasie van de Sovjet-Unie, de burgeroorlog en het schrikbewind van de Taliban.

De krant Times of Israël citeert een woordvoerder van de Taliban, die op radiozender Kan beweerde dat Simantov zich geen zorgen hoeft te maken. Volgens de woordvoerder, die Simantov niet kende, doet de Taliban minderheden „geen kwaad”. Hij zei niet te begrijpen dat mensen proberen de vluchten: „Hen zal niks gebeuren.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Zeventien gewonden bij bestorming vliegveld Kabul’