Voormalig president Karzai van Afganistan had ontmoeting met Taliban

De voormalige Afghaanse president Hamid Karzai (tweede van links) spreekt met Anas Haqqani (tweede van rechts) van de Taliban.
De voormalige Afghaanse president Hamid Karzai (tweede van links) spreekt met Anas Haqqani (tweede van rechts) van de Taliban. Foto Taliban via AP

De voormalige Afghaanse president Hamid Karzai heeft een ontmoeting gehad met Taliban-commandant Anas Haqqani, zo hebben de Taliban woensdag laten weten. Dat melden inernationale persbureaus Reuters en AP. Wat er precies is besproken, is onbekend. Karzai werd na de val van het Taliban-regime in 2001 president en bleef tot 2014 aan de macht.

Tijdens de ontmoeting zou Karzai zijn bijgestaan door Abdullah Abdullah, de vredesgezant van de oude regering. Volgens een woordvoerder van Karzai ging het om een voorbespreking die moet leiden tot eventuele onderhandelingen met Taliban-leider Mullah Abdul Ghani Baradar, meldt persbureau AP.

Haqqani is leider van een militie binnen de Taliban die bekend staat als Haqqani-netwerk. De organisatie heeft een uitvalsbasis in het oosten van Afghanistan en wordt verantwoordelijk geacht voor meerdere dodelijke aanslagen die de afgelopen jaren in Afghanistan plaatsvonden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Zeventien gewonden bij bestorming vliegveld Kabul’