Vlucht met 35 Nederlanders vertrokken uit Kabul

Een vliegtuig met 35 Nederlanders aan boord is woensdag vertrokken vanuit Kabul. Dat heeft demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie, CDA) zojuist bekendgemaakt in een Kamerdebat. Ook zestien Belgen, twee Duitsers en twee Britten vliegen mee. Het toestel is afkomstig uit Hongarije, waar een basis staat met transportvliegtuigen waar alle NAVO-landen een beroep op kunnen doen. Deze specifieke vlucht ging in ieder geval namens Nederland en mogelijk ook nog namens nadere landen.

Er hadden een stuk meer mensen in het C-17-toestel gepast, maar de huidige situatie in Kabul „laat niet altijd toe dat alle vliegtuigen gevuld teruggaan”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie. De luchthaven in de Afghaanse hoofdstad is lastig bereikbaar en evacuatievliegtuigen hebben niet veel tijd om te wachten, licht hij toe. Wie aanwezig is op het moment dat een toestel vertrekt, kan mee, ook als het om evacuees van andere landen gaat. „Om deze reden sturen we ook meerdere vluchten op meerdere momenten,” zegt de woordvoerder.

Eerder op de dag werd al bekend dat „een groepje” Nederlanders vanuit Kabul was vertrokken, verspreid over twee vliegtuigen van andere landen. Ook liet het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken weten vier Nederlanders te hebben meegenomen op een vlucht. Dinsdag schatte staatssecretaris Broekers-Knol (Migratie en Asiel, VVD) het aantal mensen dat namens Nederland nog moest worden opgehaald op meer dan driehonderd. Dat getal omvat voor een groot deel Afghaanse tolken en hun gezinnen, die voor Nederlandse troepen hebben gewerkt en daardoor als vijand kunnen worden gezien door de Taliban.

Achtergebleven gezinsleden
Eerdere pogingen van Nederland om evacuees op te halen, mislukten. Zo kon een ander vliegtuig van de Hongaarse basis maandag niet landen vanwege de chaos op de landingsbaan. Dinsdag stuurde Nederland samen met Finland en Noorwegen een vliegtuig, dat wist wel te landen maar vertrok vervolgens zonder Nederlanders of Afghanen aan boord. Wel haalde het toestel zo’n veertig mensen met een andere, onbekende nationaliteit op. Volgens de woordvoerder van Defensie helpen landen elkaar als dat kan. „We zijn allemaal bondgenoten. Als onze eigen mensen niet aanwezig zijn en we wel anderen kunnen meenemen, doen we dat.”

Daarnaast maakte Broekers-Knol vandaag aan de Tweede Kamer bekend dat achtergebleven gezinnen van tolken die al in Nederland zijn, ook in aanmerking komen voor evacuatie. Het gaat om gezinsleden van vier naar Nederland gebrachte tolken, en gezinnen van vijf andere Afghaanse vluchtelingen. In totaal zijn sinds juli tot nu toe meer dan 110 tolken uit Afghanistan naar Nederland gehaald. Verreweg de meesten van hen konden direct met hun complete gezin vertrekken.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Zeventien gewonden bij bestorming vliegveld Kabul’