Toestel met Nederlandse evacués landt 2 uur later, nieuw ambassadeteam aangekomen in Kabul

Het vliegtuig met onder anderen 35 Nederlandse evacués uit Afghanistan heeft vertraging opgelopen. Het toestel landt naar verwachting niet omstreeks 21.15 uur, maar rond 23.05 uur op luchthaven Schiphol. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie woensdag tegen persbureau ANP. De oorzaak van de vertraging is niet duidelijk, vermoedelijk is het toestel later vertrokken. Het is het eerste toestel met evacués dat in Nederland landt sinds de Taliban in Afghanistan de macht hebben gegrepen.

Ondertussen is in de Afghaanse hoofdstad Kabul een nieuw ambassadeteam geland, meldt demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken, D66). Het team bestaat uit ambassadeur Caecilia Wijgers, een consulair noodteam en 62 militairen. Hun taak is om de evacuaties in goede banen te leiden. Het gezelschap dat zij vervangen, is weer terug in Nederland.

Het ministerie van Defensie wil de komende tijd ongeveer drie keer per dag mensen per vliegtuig weghalen uit Kabul, zei kolonel Peter Tankink woensdag tegen ANP. Hij coördineert de evacuatie vanuit het ministerie. De chaos de afgelopen dagen op het vliegveld van Kabul is volgens Tankink „redelijk” onder controle. „Er rennen geen mensen richting de vliegtuigen.” Deze week circuleerden op sociale media schokkende beelden van mensen die zich vastklampten aan een militair toestel in een poging het land te ontvluchten. Meerdere mensen kwamen daarbij om het leven.

Twitter avatar ministerBZ Sigrid Kaag Het nieuwe ambassadeteam is zojuist aangekomen in #Kabul om het evacuatieproces uit #Afghanistan verder te begeleiden. Dit team bestaat uit ambassadeur Caecilia Wijgers, een consulair noodteam en 62 militairen. Het team dat zij afwisselen is inmiddels terug in Nederland.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vlucht met 35 geëvacueerde Nederlanders landt vanavond op Schiphol