Taliban: chaos op luchthaven Kabul schuld van westerse landen

De onrust door mensenmassa’s op de luchthaven van Kabul is het gevolg van „een chaotisch evacuatieplan” van westerse landen. Dat heeft een afgevaardigde van de Taliban woensdag gezegd tegen persbureau Reuters.

Zowel Amerikaanse militairen als Talibanstrijders hebben woensdag op of bij het vliegveld luchtschoten gelost om de menigte uiteen te drijven en de situatie onder controle te krijgen. Het ging vermoedelijk om twee afzonderlijke incidenten. Volgens de Taliban-zegsman was het doel niet om iemand te verwonden, Pentagon-woordvoerder John Kirby zegt dat niet gericht op mensen is geschoten. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

Talloze mensen proberen de afgelopen dagen toegang te krijgen tot het vliegveld, in een wanhopige en vermoedelijk vergeefs poging een plekje te bemachtigen in een evacuatietoestel. Woensdag raakten zeker zeventien mensen gewond toen een menigte op het terrein van de luchthaven probeerde te komen, zei een NAVO-functionaris tegen internationale persbureaus. Hoe zij gewond zijn geraakt, is niet duidelijk. Op de luchthaven is de Amerikaanse defensiemacht inmiddels grootschalig vertegenwoordigd. Volgens woordvoerder Kirby proberen zo’n 4.500 militairen de situatie in goede banen te leiden.

Een ploeg van CNN stond woensdag bij de luchthaven en hoorde schoten.

Twitter avatar brikeilarcnn Brianna Keilar Shots ring out behind @clarissaward - as she stands less than 200 yards from the entrance of the Kabul airport. „It’s definitely chaotic, she says. „It’s definitely dangerous.” https://t.co/3iNgULO0fO
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vlucht met 35 geëvacueerde Nederlanders landt vanavond op Schiphol