Situatie gevluchte president Afghanistan blijft onduidelijk

Ashraf Ghani bij een bespreking in het presidentiële paleis in Kabul.
Ashraf Ghani bij een bespreking in het presidentiële paleis in Kabul. Foto Sajjad Hussain/AFP

Het is woensdag nog steeds onduidelijk waar de voormalige president van Afghanistan Ashraf Ghani zich bevindt. Hij vluchtte op zondag uit Kabul, waarna de Taliban het presidentiële paleis innamen en de overwinning uitriepen. Er werd toen in verschillende media op basis van bronnen gespeculeerd dat hij naar een buurland was vertrokken, zoals Oezbekistan of Tadzjikistan. Woensdag klinken er ook geruchten dat Ghani in Abu Dhabi zou zitten, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Dit is allemaal nog niet bevestigd.

Verschillende Afghaanse ministers hebben het vertrek van Ghani bekritiseerd. Op Twitter noemt de Afghaanse minister van Defensie Bismillah Mohammadi de voormalige president woensdag een verrader. Hij roept op tot de arrestatie van Ghani.

Als verklaring zei Ghani zondag dat hij het land was ontvlucht om „bloedvergieten te voorkomen”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Zeventien gewonden bij bestorming vliegveld Kabul’