‘Prominente vrouwelijke journalist door Taliban naar huis gestuurd’ ondanks eerdere beloften

Een prominente vrouwelijke journalist van de Afghaanse staatszender Radio Television Afghanistan Pashto (RTA) is woensdag naar eigen zeggen door de Taliban naar huis gestuurd. In een videoverklaring, gedeeld door een oud-collega van een andere zender, doet Shabnam Dawran haar verhaal. Een Talibanbeveiliger zou tegen haar hebben gezegd: „Het regime is veranderd. Je mag hier niet zijn. Ga naar huis”, ondanks dat Dawran een hijab droeg en de juiste papieren bij zich had. Haar mannelijke collega’s konden hun werk wel vervolgen.

De video is woensdag geplaatst door Miraqa Popal, de topman van de Afghaanse nieuwszender TOLO News. „De Taliban stonden mijn ex-collega, de bekende nieuwslezer van RTA Pashto, Shabnam Dawran niet toe om vandaag met haar werk te beginnen”, schrijft hij. Eerder deze week spraken de Taliban zich publiekelijk uit over hun visie op de media. Tijdens een officieel persmoment dinsdag zei de groepering dat media vrij en onafhankelijk kunnen blijven, mits ze onderkennen hoe belangrijk de islam is, en dat niets tegen islamitische waarden mag indruisen.

Diezelfde dag lieten de Taliban zich van hun beste kant zien in Afghaanse media. Dinsdag vond een uniek interview plaats op de nieuwszender TOLO, waarbij een vrouwelijke journalist sprak met een Taliban-woordvoerder. Volgens de nieuwszender is het voor het eerst dat een vrouw een prominente Talibanvertegenwoordiger interviewt voor een Afghaans medium; de beelden ervan werden op sociale media veelvuldig gedeeld door lokale journalisten en analisten.

Twitter avatar MiraqaPopal Miraqa Popal Taliban didn’t allow my ex-colleague here in @TOLOnews and famous anchor of the State-owned @rtapashto Shabnam Dawran to start her work today.
” Despite wearing a hijab & carrying correct ID, I was told by Taliban: The regime has changed. Go home”
#Afghanistan
#Talban https://t.co/rXK7LWvddX
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vlucht met 35 geëvacueerde Nederlanders landt vanavond op Schiphol