Prominent Talibanlid tegen Reuters: Afghanistan mogelijk bestuurd door regeringsraad

Een demonstrant in Brussel verbrandde woensdag een foto van Talibanleider Haibatullah Akhundzada.
Een demonstrant in Brussel verbrandde woensdag een foto van Talibanleider Haibatullah Akhundzada. Foto Johanna Geron/Reuters

Mogelijk wordt Afghanistan in de toekomst bestuurd door een zogeheten regeringsraad onder leiding van de opperste leider van de Taliban, Haibatullah Akhundzada. Dat zegt een hooggeplaatst lid van de groepering, Waheedullah Hashimi, woensdag in een exclusief interview met persbureau Reuters. Volgens hem zou de Talibanleider in een dergelijke nieuwe machtsstructuur de rol innemen van een soort president.

Later deze week staat een vergadering gepland met de hoogste afgevaardigden van de Taliban. Hoe Afghanistan voortaan moet worden bestuurd, zal tijdens die bijeenkomst aan bod komen, aldus Hashimi tegen Reuters. Duidelijk is wel dat de Afghaanse bevolking niet hoeft te rekenen op een democratie. Het land zal worden bestuurd naar de shariawetgeving, „en dat is dat”, aldus Hashimi. Volgens hem is „99,9 procent” van de Afghaanse bevolking moslim en sluit de islamitische shariawetgeving daarop aan.

Vrouwenrechten
Hashimi heeft zich tegen Reuters ook uitgelaten over de rechten van vrouwen en meisjes in Afghanistan. Of zij onder het Taliban-bewind mogen werken en naar school mogen, moet zijns inziens worden besloten door een raad van islamitische geleerden, evenals of vrouwen en meisjes een hijab of een boerka zullen moeten dragen.

De belangrijkste woordvoerder van de Taliban, Zabihullah Mujahid, deed dinsdag juist toezeggingen over vrouwenrechten. Op een persconferentie in Kabul, de eerste van de Taliban sinds de machtsovername, zei hij dat vrouwen mogen werken en studeren en „zeer actief” mogen zijn in de samenleving, mits „binnen het kader van de islam”. Dat zou een verandering betekenen ten opzichte van het vorige Talibanbewind (1996-2001). Toen mochten vrouwen en meisjes niet werken of zonder bijzijn van een man naar buiten.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vlucht met 35 geëvacueerde Nederlanders landt vanavond op Schiphol