President Ghani spreekt Afghaanse volk toe vanuit VAE

Ashraf Ghani in de opgenomen verklaring die hij woensdag op Facebook plaatste.
Ashraf Ghani in de opgenomen verklaring die hij woensdag op Facebook plaatste. Foto Facebook/Ashraf Ghani/via REUTERS

De Afghaanse president Ashraf Ghani, die in ballingschap zit in de Verenigde Arabische Emiraten, heeft woensdag in een Facebook-video het Afghaanse volk toegesproken en de reden van zijn recente vertrek toegelicht. Volgens Ghani dwongen regeringsfunctionarissen hem te vertrekken omdat er „een reële kans” was dat hij zou worden gedood. De president ontkende geruchten dat hij grote sommen geld heeft meegenomen bij het verlaten van het presidentiële paleis.

De Afghaanse ambassadeur in Tadzjikistan, Mohammad Zahir Agbar, beweerde woensdag in een persconferentie dat Ghani bij zijn vertrek 169 miljoen dollar (zo’n 144 miljoen euro) in zijn zak heeft gestoken. De ambassadeur noemde hem daarom „een landverrader”. Het is niet duidelijk waar de aantijgingen op zijn gebaseerd.

De Facebook-video was Ghani’s eerste publieke optreden sinds eerder op de dag bekend werd dat hij met zijn familie in de Verenigde Arabische Emiraten verblijft. Zij zijn daar naar eigen zeggen „warm verwelkomd”. Ghani is door enkele van zijn voormalige ministers scherp bekritiseerd voor zijn vlucht naar het buitenland. De president vertrok zondag op het moment dat de Taliban Kabul binnenvielen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vlucht met 35 geëvacueerde Nederlanders landt vanavond op Schiphol