Populariteit van Biden gekelderd in de Verenigde Staten

De populariteit van president Joe Biden onder de Amerikaanse bevolking is flink gekelderd gedurende het afgelopen weekend, waarin de Taliban Kabul binnenvielen en de macht grepen. Maandag lag de zogeheten approval rate van de president op 46 procent, wat inhoudt dat 46 procent van de bevolking achter zijn beleid staat. Vrijdag lag dit getal nog op 53 procent. Dat meldt persbureau Reuters, dat de opiniepeilingen samen met onderzoeksbureau Ipsos uitvoerde.

Nog niet eerder tijdens het presidentsschap van Biden lag de approval rate zo laag. Het cijfer wordt wekelijks in kaart gebracht sinds het aantreden van de president, en schommelde de afgelopen zeven maanden steeds tussen de 50 en 60 procent. Hoewel de meerderheid van zowel Republikeinse als Democratische stemmers eerder van mening was dat de Verenigde Staten moesten vertrekken uit Afghanistan, was de uitvoering daarvan hen niet naar wens.

De Verenigde Staten begonnen de oorlog in Afghanistan in 2001 onder de regering-Bush, in de nasleep van de aanslagen van 11 september 2001. Aan Amerikaanse kant kostte de inmenging duizenden levens en volgens Reuters bijna een biljoen dollar aan belastinggeld. Destijds vond circa 47 procent van de Amerikanen dat George W. Bush het goed had aangepakt in Afghanistan, een hoger percentage dan nu achter Biden staat.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Populariteit van Biden afgelopen weekend gekelderd in de Verenigde Staten