Nog vijf Nederlandse regio’s op ‘zeer ernstig’

Het risiconiveau inzake het coronavirus is in vijf Nederlandse regio’s op het hoogste niveau: ‘zeer ernstig’. Dat blijkt uit het zogeheten coronadashboard op de website van de Rijksoverheid. Het is meer dan een maand geleden dat zo weinig regio’s op dat allerhoogste niveau stonden.

Twee van de vijf regio’s gingen van ‘ernstig’ naar ‘zeer ernstig’. Dat zijn Gelderland-Zuid en Zaanstreek-Waterland, omdat daar de druk op ziekenhuizen toeneemt. Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Flevoland stonden vorige week ook al op het ernstigste niveau.

De coronakaart kent vier niveaus: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Geen enkele regio kent het laagste niveau. Tien regio’s hebben niveau ‘zorgelijk’, tien anderen ‘ernstig’. De regio Drenthe steeg afgelopen week van het tweede naar derde niveau.

Haaglanden, Zuid-Holland Zuid en de beide Limburgse regio’s konden afgelopen week het niveau ‘zeer ernstig’ verlaten. Het risiconiveau wordt bepaald op basis van het aantal ziekenhuisopnames en positieve tests, waarbij het hoogste van die twee signaalwaarden de doorslag geeft.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Daling aantal nieuwe besmettingen voorbij, dagcijfers zijn gestegen