Na geëmotioneerd debat is motie over verruimd, versneld evacuatiebeleid aangenomen in Den Haag

Het debat over de evacuatie van Afghaanse ‘helpers’ naar Nederland liep woensdagmiddag hoog op. Het kabinet moet niet alleen tolken zo snel mogelijk helpen uit Afghanistan te vertrekken en kans op asiel bieden, maar dat beleid verruimen voor bijvoorbeeld koks, chauffeurs of bewakers. Dezelfde bescherming verdienen ook mederwerkers van mensenrechtenorganisaties, journalisten of fixers. De Tweede Kamer nam een motie van D66-Kamerlid Salima Belhaj met deze strekking uiteindelijk aan.

Tijdens het debat reageerden leden van de Tweede Kamer woedend op de drie demissionaire bewindslieden die namens het kabinet aanwezig waren, Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken, D66), Ank Bijleveld (Defensie, CDA) en Ankie Broekers-Knol (Asiel, VVD). Kamerleden ergerden zich in toenemende mate aan ontwijkende en tegenstrijdige antwoorden van de bewindspersonen.

Lees hier over het debat van woensdag over evacuaties uit Afghanistan Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: 47 landen roepen Taliban op vrouwenrechten te respecteren