Migratiedebat in één klap terug op de Europese agenda

De val van Kabul heeft het migratiedebat in één klap terug op de Europese agenda gezet. Sinds de Afghaanse hoofdstad in handen kwam van de Taliban wordt gediscussieerd over de verwachte toename van vluchtelingen en de rol die de EU moet spelen bij de opvang van Afghaanse vluchtelingen. Dinsdag kwamen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken samen om hierover te spreken; donderdag volgt het Europees Parlement.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel nam maandag de vlucht naar voren door te verkondigen dat Duitsland tienduizend Afghanen zou moeten opnemen. Het gaat om mensen die betrokken waren bij de Duitse missie in Afghanistan en ‘gewone’ Afghanen die gevaar lopen, zoals mensenrechtenactivisten. Hiermee lijkt Merkel het Canadese beleid te kopiëren: dat land beloofde twintigduizend „kwetsbare Afghanen” op te nemen, onder wie lhbti’ers. In andere Europese lidstaten is het stiller.