Meerdere Nederlandse vliegtuigen onderweg naar Kabul

De luchthaven van Kabul.
De luchthaven van Kabul. Foto AP

Nederland gaat vandaag opnieuw een poging doen om mensen te evacueren vanuit Kabul. Dinsdagmorgen is een transportvliegtuig opgestegen in Eindhoven, dat via een tussenstop in de regio naar de Afghaanse hoofdstad onderweg is. Aan boord zijn onder meer de Nederlandse ambassadeur in Afghanistan en 62 militairen, die de evacuaties namens Nederland moeten gaan organiseren. Het is onduidelijk wanneer het vliegtuig precies aankomt. Een ander Nederlands vliegtuig is vanuit Eindhoven onderweg naar „een veilig land in de regio” waar vanuit het een luchtbrug moet gaan opzetten met het vliegveld in Kabul. Zo kunnen evacuees via een tussenstop naar Nederland worden gehaald.

Tot nu toe heeft Nederland zes vliegtuigen ingezet om reddingsvluchten uit te voeren. Maandag vertrok het eerste toestel vanuit Hongarije, waar een basis staat met transportvliegtuigen waar alle NAVO-landen een beroep op kunnen doen. De bemanning van dit toestel kreeg echter onderweg te horen niet in Kabul te kunnen landen, waarop het omkeerde. Dinsdag wist een ander vliegtuig wel te landen, dat door Nederland, Finland en Noorwegen was gestuurd. Uiteindelijk vertrok het met veertig evacuees, onder wie géén Nederlanders of Afghanen.

Demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken, D66) zei over die laatste vlucht dat het vliegtuig een halfuur na landing alweer moest vertrekken en dat er te weinig tijd was om de Nederlandse evacuees bijeen te krijgen. „Heel veel mensen waren er met hun gezinnen, met hun kinderen,” aldus Kaag. „Ze stonden daar aan de poorten van de luchthaven. Ik vind het vreselijk.”

Slecht bereikbaar
De luchthaven van Kabul is momenteel lastig te bereiken, constateerden meerdere media de afgelopen dagen, met name op basis van ooggetuigen. Zo zouden wegen overvol zijn, is het chaotisch en druk rondom de luchthaven, mag niet iedereen het terrein op en gaan er berichten rond dat bij de ingang van de luchthaven (waarschuwings)schoten zijn gelost. Mensen met de Afghaanse nationaliteit worden niet toegelaten, waardoor bijvoorbeeld Afghaanse tolken die recht hebben op evacuatie moeilijk naar binnen komen. De luchthaven is momenteel onder controle van het Amerikaanse leger, dat een poging doet de evacuaties in goede banen te leiden. Dinsdag lieten de Verenigde Staten weten dat de Taliban hen had beloofd niemand tegen te houden om naar het vliegveld te komen, al gaan er ook berichten rond dat de Taliban mensen tegenhoudt bij controleposten.

In Kabul bevinden zich momenteel 67 tolken die voor Nederlandse troepen in Afghanistan hebben gewerkt, en daarom samen met hun gezin in aanmerking komen voor asiel in Nederland. Daarnaast bevindt zich nog een aantal Nederlandse diplomaten in Afghanistan dat moet worden geëvacueerd. In totaal moeten nog zo’n driehonderd mensen worden opgehaald, schatte demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) gisteren in een Kamerdebat over de situatie. Een meerderheid van de Kamer wil dat het kabinet zich naast voor tolken, ook gaat inzetten voor bijvoorbeeld Afghaanse koks, chauffeurs en bewakers die zich voor Nederland hebben ingezet. De Tweede Kamer debatteert vandaag verder over de kwestie.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kaag: Nederlanders aan boord van twee evacuatievluchten