Kamer wil spoedadvies Raad van State over kabinetsleden die Kamerlid zijn

Tweede Kamer Volgens de Grondwet mogen kabinetsleden geen Kamerlid zijn, met uitzondering voor demissionaire bewindspersonen. Verschillende partijen vragen zich af of dit ook geldt voor nieuw aangestelde demissionaire staatssecretarissen.
De nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD).
De nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD). Foto Bart Maat/ANP

De Tweede Kamer vraagt de Raad van State om een advies over de dubbelfunctie van enkele Kamerleden die ook demissionair staatssecretaris zijn. Voor het zomerreces zijn drie Kamerleden benoemd tot staatssecretaris. Volgens de Grondwet mogen kabinetsleden geen parlementariër zijn, maar er geldt een uitzondering voor demissionaire bewindspersonen. Verschillende partijen vragen zich nu af of deze regel ook van kracht is bij nieuw aangestelde demissionaire bewindslieden. Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft woensdag in de Kamer gezegd dat ze de Raad van State zal vragen om snel met een advies te komen.

Sinds de val van het kabinet in januari en de verkiezingen in maart zijn drie Kamerleden demissionair staatssecretaris geworden. Het zijn de in mei aangestelde Dilan Yesilgöz (Economische Zaken en Klimaat, VVD), Dennis Wiersma (Sociale Zaken, VVD) en Steven van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat, D66). De twee laatsten zijn vanaf 10 augustus staatssecretaris. Volgens de huidige regels mogen demissionaire bewindspersonen die in de Kamer zitten niet het woord voeren in debatten waar andere kabinetsleden beleid verdedigen, een stemverklaring afleggen of optreden als plaatsvervangend voorzitter.

Afgelopen weekend zei voorzitter Bergkamp dat de nieuw aangetreden staatssecretarissen niet per definitie hun Kamerlidmaatschap moesten opgeven. Ze stelde toen al wel dat de Raad van State om advies gevraagd kon worden. Op initiatief van de SGP werd dat voorstel ingediend. Na het spoedadvies zal er een debat volgen met demissionair premier Mark Rutte.