Kaag: Nederlanders aan boord van twee evacuatievluchten

De eerste Nederlanders zijn op twee evacuatievluchten vertrokken uit Kabul en onderweg naar Nederland. Dat heeft demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken, D66) woensdag bekendgemaakt. Eerder zijn ook al Nederlandse burgers en Afghaanse tolken geëvacueerd, maar sinds Kabul in handen is van de Taliban was dit niet meer gelukt.

Om hoeveel Nederlanders het gaat, is onbekend. Een woordvoerder van Kaag spreekt van „een groepje”. De situatie op het Kabulse vliegveld is volgens hem „chaotisch, veranderlijk en onzeker”, waardoor precieze aantallen op dit moment niet zijn te geven. Wel kan hij kwijt dat de Nederlanders niet aan boord zitten van vliegtuigen die door Nederland zijn gestuurd maar op vluchten zijn meegegaan van andere landen. Het is onduidelijk om welke landen het gaat. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken liet eerder op woensdag weten dat er vier Nederlanders aan boord zitten van een Franse evacuatievlucht.

Kaag is zeer opgelucht, zegt ze tegen NRC. „Maar het is maar een eerste stap. We moeten veel veel veel meer mensen evacueren.” Om hoeveel mensen het uiteindelijk zal gaan „kan ik nog niets zeggen maar ik ben heel blij dat de eerste Nederlanders eindelijk gevlucht zijn”, aldus de minister.

Twitter avatar ministerBZ Sigrid Kaag De eerste Nederlanders zijn op twee evacuatievluchten vertrokken uit #Kabul en onderweg naar Nederland. We werken met onze bondgenoten hard aan nieuwe vluchten om evacuaties in de komende tijd mogelijk te maken. @Defensie
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kaag: Nederlanders aan boord van twee evacuatievluchten