Informateur Hamer praat donderdag verder met onderhandelaars VVD en D66

Informateur Mariëtte Hamer voorafgaand aan een gesprek over de kabinetsformatie.
Informateur Mariëtte Hamer voorafgaand aan een gesprek over de kabinetsformatie. Foto Bart Maat/ANP

Informateur Mariëtte Hamer zal donderdag verder praten over de formatie met de onderhandelteams van de VVD en D66. Die bestaan uit demissionair premier Mark Rutte en VVD-Kamerlid Sophie Hermans en D66-leider Sigrid Kaag en oud-lijsttrekker Rob Jetten. De afgelopen dagen sprak Hamer met kopstukken van CDA, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks.

Mogelijk wordt na het overleg donderdag meer duidelijk over de vorming van een nieuwe coalitie. De formatie loopt al maanden stroef, maar kreeg vorige week een nieuwe impuls na een gezamenlijk document van VVD en D66. Dit nog algemene schrijven moet fungeren als de „aanzet voor een opzet voor een regeerakkoord”, aldus Hamer.

Maandag liet D66-leider Sigrid Kaag nog weten dat ze een samenwerking met de ChristenUnie niet opnieuw ziet zitten. Rutte zei woensdag dat CU-leider Gert-Jan Segers nog steeds „in het mandje” zit. Segers liet weten na het lezen van het gezamenlijke document van VVD en D66 dat hij minder enthousiast was geworden om aan een dergelijke samenwerking mee te doen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ChristenUnie wil startdocument van de formatie openbaren aan de Tweede Kamer