Het verloop van de evacuaties uit Afghanistan tot nu toe

Zo'n 640 Afghaanse vluchtelingen in een US Air Force C-17 Globemaster III.
Zo'n 640 Afghaanse vluchtelingen in een US Air Force C-17 Globemaster III. Foto Capt. Chris Herbert/US Airforce/AFP

De evacuaties in Afghanistan verlopen chaotisch. Zo heeft Nederland nog geen inwoners van eigen land op kunnen halen in Kabul, ondanks meerdere pogingen. Wel werden veertig andere mensen opgehaald van de luchthaven in Kabul, met het vliegtuig dat mede door Nederland werd gestuurd.

Opnieuw is van een aantal vluchten bekend geworden dat deze succesvol mensen uit Afghanistan heeft geëvacueerd. Een overzicht.

  • De Verenigde Staten vertelden woensdag aan persbureau Reuters dat er tot woensdagochtend meer dan 2.200 diplomaten en andere burgers geëvacueerd zijn met militaire vliegtuigen uit Kabul. Dat schrijft Reuters woensdag. Of dit aantal alleen gaat om mensen met de Amerikaanse nationaliteit is onduidelijk. Volgens de Amerikaanse nieuwszender NBC worden de evacuees eerst naar een militaire basis in de staat Virginia gebracht.
  • Ook werd dinsdag een foto gedeeld van het Amerikaanse militaire C-17-transportvliegtuig dat zondag meer dan zeshonderd Afghaanse vluchtelingen uit Kabul haalde. Het was een van de hoogste aantallen in passagiers voor het militaire vliegtuig tot nu toe. Het was aanvankelijk niet de bedoeling dat het vliegtuig zoveel evacuees mee zou nemen, desondanks werden ze allemaal naar Qatar gebracht.
  • Op woensdagochtend is er in Frankfurt een Lufthansa-vliegtuig geland met zo’n 130 geëvacueerden uit Kabul aan boord. De Airbus haalde de mensen op uit Tasjkent in Oezbekistan, waar Duitsers en Afghanen naartoe waren gevlucht. Daarnaast is in Berlijn inmiddels het eerste Duitse ambassadepersoneel geland vanuit Kabul.
  • Brits ambassadepersoneel zou ook woensdag weer in eigen land zijn aangekomen. Het is echter niet duidelijk hoeveel mensen op deze vlucht naar Oxfordshire zaten.
  • De eerste evacuatievlucht uit Australië bevatte woensdag zo’n 26 mensen uit Afghanistan. De Australische premier Scott Morrison heeft tegen verslaggevers gezegd dat er nog vele vliegtuigen zullen volgen. Volgens lokale media is het doel om uiteindelijk zo’n zeshonderd mensen te evacueren.
  • Japan heeft de laatste twaalf medewerkers van de ambassade inmiddels geëvacueerd, maakte het land woensdag bekend. Verder blijft een aantal mensen met de Japanse nationaliteit in Afghanistan, vaak omdat deze samenwerken met internationale organisaties.


De evacuaties zullen vandaag doorgaan. Volgens de Amerikanen hebben de Taliban verzekerd dat zij de evacuees niet zullen hinderen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Populariteit van Biden afgelopen weekend gekelderd in de Verenigde Staten