Eerste Nederlanders vertrokken uit Kabul

Evacuatievluchten

De eerste Nederlanders zijn woensdag op twee evacuatievluchten vertrokken uit Kabul en onderweg naar Nederland. Dat heeft demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken, D66) bekendgemaakt. Eerder zijn ook al Nederlandse burgers en Afghaanse tolken geëvacueerd, maar sinds Kabul in handen is van de Taliban was dit niet meer gelukt. Dinsdag moest een door Nederland, Finland en Noorwegen gestuurd toestel door de chaotische situatie op het vliegveld al na een half uur weer uit Kabul vertrekken, met veertig evacués aan boord, maar daaronder waren Nederlanders noch Afghanen.

Hoeveel Nederlanders nu zijn geëvacueerd, is onbekend. Ook is onduidelijk of de Nederlanders aan boord zitten van vliegtuigen die door Nederland zijn gestuurd, of dat ze zijn meegenomen op vluchten van andere landen. Zo liet het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken eerder weten dat er vier Nederlanders aan boord waren van een Franse evacuatievlucht.

De Verenigde Staten hebben tot woensdagochtend meer dan 2.200 diplomaten en andere burgers geëvacueerd zijn met militaire vliegtuigen uit Kabul, meldt persbureau Reuters. Of dit aantal alleen gaat om mensen met de Amerikaanse nationaliteit is onduidelijk.

In het landingsgestel van een Amerikaans militair C-17-transportvliegtuig dat maandag op het vliegveld van Kabul werd bestormd door wanhopige Afghanen, zijn bij aankomst in Qatar menselijke resten aangetroffen. Eerder was op veelgedeelde beelden op sociale media al te zien dat mensen die zich aan het toestel hadden vastgeklampt uit de lucht vielen toen het opsteeg. De Amerikaanse luchtmacht stelt een onderzoek in naar de incidenten. (NRC)