Laatste nieuws coronacrisis

Coronapaspoort voortaan ook geldig in Turkije, Oekraïne en Noord-Macedonië

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

België kondigt laatste fase van heropening aan

De Belgische regering heeft de vierde en laatste fase van heropening aangekondigd: op 1 september vervallen alle maatregelen voor bruiloften, begrafenissen en sportclubs- en scholen. In horeca hoeven gasten alleen nog bij het verplaatsen een mondkapje te dragen. Ook binnenshuis vervallen alle regels en thuiswerken is dan niet langer aanbevolen. In onder meer het openbaar vervoer en winkels moeten Belgen wel nog steeds mondkapjes dragen. Dat melden Belgische kranten na een persconferentie van premier Alexander De Croo op vrijdagavond.

De versoepelingen zullen vanwege de lagere lokale vaccinatiegraad niet allemaal gaan gelden voor Brussel. Daar worden horecaversoepelingen nog niet doorgevoerd en blijft thuiswerken wel de norm. De Belgische regering gaat bij het versoepelen uit van een minimale vaccinatiegraad van 70 procent. Waar die drempel niet gehaald wordt, kunnen extra maatregelen genomen worden, zei De Croo. Nog niet de helft van de Brusselaars is volledig gevaccineerd.

Discotheken in België gaan waarschijnlijk op 1 oktober weer open, de regering wacht een hogere vaccinatiegraad onder jongeren af voor het doorvoeren van die versoepeling. Voor evenementen met minder dan tweehonderd bezoekers binnen, of vierhonderd bezoekers buiten, vallen maatregelen al op 1 september weg. Alleen voor grotere evenementen is bewijs van vaccinatie, herstel of een negatieve test nodig. Per dag worden in België zo’n 1.700 nieuwe coronagevallen geconstateerd. Ongeveer 68 procent van de bevolking is op dit moment volledig gevaccineerd.

De Galerie de la Reine in Brussel. Foto Olivier Hoslet/EPA

Coronapaspoort voortaan ook geldig in Turkije, Oekraïne en Noord-Macedonië

Reizigers uit de Europese Unie met een coronapaspoort worden vanaf vrijdag ook toegelaten tot Noord-Macedonië, Turkije en Oekraïne. Dat heeft de Europese Commissie donderdag bekendgemaakt in een verklaring.

„Dit zal helpen om veilig reizen te vergemakkelijken, ook buiten de grenzen van onze Unie”, aldus Eurocommissaris Didier Reynders. Ze is „verheugd” te zien dat de lijst van landen die het digitaal coronacertificaat erkennen „gestaag groeit”. „Ik kijk ernaar uit om binnenkort meer van onze buren met elkaar in contact te brengen.”

De reispas is voor iedereen die is gevaccineerd, negatief is getest of het coronavirus maximaal zes maanden geleden heeft doorgemaakt. In Nederland wordt het reiscertificaat uitgegeven via de CoronaCheck-app van de overheid.

Lees ook: Hoe werkt de digitale reispas en kan iedereen die krijgen?

RIVM registreert 2.524 positieve coronatests

Er zijn 2.524 positieve coronatests geregistreerd de afgelopen dag bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is een daling van 254 gevallen ten opzichte van woensdag, zo blijkt uit RIVM-cijfers. De afgelopen drie weken blijven de gemelde positieve tests veelal schommelen tussen de twee- en drieduizend.

Bij het RIVM zijn in het afgelopen etmaal zes mensen gemeld die zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19. Dat is er één minder dan een dag eerder. Het is niet duidelijk of deze mensen in de afgelopen 24 uur stierven, soms worden overlijdens en besmettingen wat later doorgegeven.

Ziekenhuisbezetting daalt licht, 672 coronapatiënten in de ziekenhuizen

Landelijk liggen er 672 coronapatiënten in het ziekenhuis. Het is een lichte daling van 9 ten opzichte van woensdag. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het aantal patiënten met het coronavirus op de Nederlandse IC’s is in wel met 8 toegenomen tot 220. Dit is wederom een stijging, nadat woensdag het aantal coronapatiënten op de intensive cares ook was gestegen. Op de reguliere afdelingen is echter de afname te zien in het aantal coronapatiënten. Zo zijn er donderdag nog 452 bedden bezet, 17 minder dan een dag eerder.

Hooggerechtshof van Catalonië blokkeert avondklok in Barcelona

Het Hooggerechtshof van Catalonië heeft donderdag het voorstel om de avondklok met een week te verlengen grotendeels afgekeurd. Slechts in 19 van de 148 gemeenten blijft de avondklok nog van kracht. Vanaf vrijdag wordt de avondklok in onder meer Barcelona dus opgeheven, schrijven de lokale media donderdag.

De rechtbank vindt de maatregel niet per definitie bijdraagt aan het indammen van de besmettingen met het coronavirus. Daarom zal de avondklok alleen nog maar gelden in gemeenten waar per dag minstens 250 besmettingen per 100.000 inwoners worden vastgesteld.

Het Catalaanse Hooggerechtshof heeft wel ingestemd met de verlenging van de maatregel dat slechts tien mensen bijeen mogen komen bij sociale bijeenkomsten. Ook mogen religieuze diensten nog steeds alleen maar gehouden worden met 70 procent van de maximale bezoekerscapaciteit.

Een inwoner van Barcelona op de fiets tijdens de avondklok. Foto Enric Fontcuberta/EPA

Noordrijn-Westfalen en Berlijn rood op Europese coronakaart, rest Duitsland oranje

Het aantal coronabesmettingen in Duitsland is dusdanig toegenomen dat het gehele land sinds donderdag ten minste oranje kleurt op de Europese coronakaart. Enkele gebieden, waaronder Berlijn, Hamburg en de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen, zijn zelfs rood gemarkeerd. Dat blijkt uit de donderdag geüpdatete kaart van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding ECDC. Twee weken geleden stond Duitsland nog nagenoeg volledig op groen.

In enkele Nederlandse provincies is het alarmniveau op de Europese coronakaart de afgelopen week juist een stapje omlaag gegaan. Overijssel, Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland kleuren nu oranje in plaats van rood. Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Limburg staan ook de komende week op rood en Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland blijven op oranje staan. De laatste keer dat de kaart voor Nederland er zo gunstig uitzag, was begin juli, meldt persbureau ANP.

Voor de wekelijks bijgewerkte coronakaart kijkt het ECDC, de Europese tegenhanger van het RIVM, naar het aantal vastgestelde besmettingen en het percentage positieve tests in de twee voorgaande weken. Van minst naar meest zorgwekkend zijn de categorieën: groen, oranje, rood en donkerrood.

Kamermeerderheid wil wetsvoorstel over eigen bijdrage coronatoegangstest

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft op woensdagavond ingestemd met een verzoek om een wetsvoorstel voor een eigen bijdrage voor coronatesten na 20 september, de datum waarop iedere Nederlander ouder dan twaalf jaar volgens de regering de kans heeft gehad om te worden gevaccineerd. de motiewerd ingediend door de partijen D66, VVD, CDA en Volt, en werd aangenomen met de kleinst mogelijke meerderheid. De volledige oppositie stemde tegen.

De partijen onderbouwden het voorstel met de redenatie dat het gratis testen voor toegang „tot op heden honderden miljoen euro’s belastinggeld heeft gekost” en dat het daarom logisch is „een andere verhouding in te bouwen tussen kosten voor het individu en de samenleving”. De partijen vroegen wel om een uitzonderingspositie voor Nederlanders die vanwege medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden. De stemming van woensdag betekent alleen dat dat wetsvoorstel er waarschijnlijk komt, niet dat het per definitie wordt aangenomen.

Lees ook: Kamerfracties waarschuwen tegen vaccinatiedrang

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) zei tijdens het debat over de motie dat hij vragen om een eigen bijdrage niet ziet als directe of indirecte vaccinatiedwang. Volgens hem zou daar alleen sprake van zijn als mensen voor toegang tot bijvoorbeeld horeca, festivals en sportwedstrijden een vaccinatiebewijs bij zich moeten dragen. Hij noemde een bedrag van 7,50 euro als mogelijke eigen bijdrage.

Leider van de SP Lilian Marijnissen stemde tegen de eigen bijdrage. Het leidt volgens haar tot een scenario waarin „mensen die niet willen of kunnen vaccineren of de test kunnen betalen” worden uitgesloten van de samenleving. Geert Wilders van de PVV zei dat we een eigen bijdrage voor coronatesten „niet zouden moeten willen”.

Correctie (19 augustus 2021): In een eerdere versie van dit artikel stond dat een Kamermeerderheid heeft gestemd over een eigen bijdrage voor coronatoegangstesten. Dat klopt niet, er is alleen nog maar gestemd over een verzoek voor een wetsvoorstel. Dat is hierboven aangepast.

Britse man in Singapore krijgt zes weken cel om weigeren mondkapje

Een man uit het Verenigd Koninkrijk is woensdag veroordeeld tot zes weken cel omdat hij meermaals de coronaregels van Singapore heeft genegeerd. Zo droeg hij meermaals geen mondkapje en weigerde hij dit op te doen. Daarnaast veroorzaakte hij overlast en schold hij mensen uit die hem aanspraken op de mondkapjesplicht. Dat meldt het lokale medium CNA donderdag.

De 40-jarige man werd opgepakt op 19 juli en zat sindsdien vast. Doordat veroordeelden bij goed gedrag vaak vrijgelaten worden na het uitzitten van twee derde van de straf, is de Brit woensdag na de uitspraak van de rechter vrijgelaten. Hij zal uit het land worden gezet.

De Britse man was al eerder opgepakt voor het negeren van de coronamaatregelen en was op het moment dat hij weigerde een mondkapje te dragen onder voorwaarden op borgtocht vrij. In de rechtszaak verdedigde de 40-jarige zichzelf en noemde hij de aanklacht „onwettig”. Hij is inmiddels overgedragen aan de immigratiedienst.

Mensen in een winkelstraat in Singapore. Foto Maverick Asio/Sipa

Opnieuw daling werkloosheid, sterkste afname onder jongeren

In juli 2021 waren 289.000 mensen werkloos, zo’n 3,1 procent van de Nederlandse beroepsbevolking. In mei waren dat nog 297.000 mensen. Sinds april neemt het aantal werklozen met gemiddeld negenduizend mensen per maand af. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De sterkste daling van werkloosheid is te zien onder jongeren: tussen april en juli vonden zo’n veertigduizend jongeren werk. Jeugdwerkloosheid is met 7,3 procent het laagst sinds maart 2020, toen ze 6,3 procent was. Aan het eind van de maand juli kregen 222.400 mensen een uitkering, bijna 6 procent minder dan in juni. Sinds vorige maand ligt het aantal verstrekte uitkeringen lager dan voor de coronacrisis.

In de horeca- en cateringsector was de afgelopen maand de grootste afname in lopende uitkeringen te zien: 16,1 procent. In het tweede kwartaal van 2021 waren er 150.000 meer mensen aan het werk dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat betekent dat er meer mensen startten met een betaalde baan dan er stopten. In hetzelfde kwartaal van vorig jaar, aan het begin van de coronacrisis, was de situatie precies andersom: toen stopten er meer mensen dan er aan de slag gingen.

Dam tot Damloop opnieuw afgelast

Opnieuw gaat de Dam tot Damloop niet door. Dat meldt organisator Le Champion woensdag. Het jaarlijkse sportevenement, dat gepland stond op 18 en 19 september, is vanwege de pandemie voor het tweede jaar op rij afgelast.

„Aanleiding zijn de meest actuele coronamaatregelen van het kabinet, waarbij de 1,5 meter maatregel in elk geval tot 20 september van kracht blijft”, liet de organisatie weten, de afgelasting daarbij „behoorlijk wrang” noemend.

De route van de jaarlijkse hardloopwedstrijd van tien Engelse mijl (16.1 kilometer) strekt zich uit van Amsterdam naar Zaandam. Normaal doen circa 45.000 mensen mee aan het evenement. In 2020 werd er een alternatieve ‘Home Edition’ georganiseerd, waarbij deelnemers vanaf hun eigen woning startten. Het is niet bekend of iets soortgelijks ook voor dit jaar op de planning staat.

Nog vijf Nederlandse regio’s op ‘zeer ernstig’

Het risiconiveau inzake het coronavirus is in vijf Nederlandse regio’s op het hoogste niveau: ‘zeer ernstig’. Dat blijkt uit het zogeheten coronadashboard op de website van de Rijksoverheid. Het is meer dan een maand geleden dat zo weinig regio’s op dat allerhoogste niveau stonden.

Twee van de vijf regio’s gingen van ‘ernstig’ naar ‘zeer ernstig’. Dat zijn Gelderland-Zuid en Zaanstreek-Waterland, omdat daar de druk op ziekenhuizen toeneemt. Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Flevoland stonden vorige week ook al op het ernstigste niveau.

De coronakaart kent vier niveaus: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Geen enkele regio kent het laagste niveau. Tien regio’s hebben niveau ‘zorgelijk’, tien anderen ‘ernstig’. De regio Drenthe steeg afgelopen week van het tweede naar derde niveau.

Haaglanden, Zuid-Holland Zuid en de beide Limburgse regio’s konden afgelopen week het niveau ‘zeer ernstig’ verlaten. Het risiconiveau wordt bepaald op basis van het aantal ziekenhuisopnames en positieve tests, waarbij het hoogste van die twee signaalwaarden de doorslag geeft.

2.824 positieve coronatests, zeven mensen overleden

Tussen de ochtenden van dinsdag en woensdag zijn 2.824 positieve coronatests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is een stijging van 490 gevallen ten opzichte van een dag eerder, zo blijkt uit RIVM-cijfers.

Zeven mensen overleden in het afgelopen etmaal aan de gevolgen van het coronavirus. Dat zijn er twee meer dan een dag eerder. Dat wil niet zeggen dat alle personen in de afgelopen 24 uur stierven, soms worden overlijdens pas later doorgegeven.

Aantal coronapatiënten op de intensive care iets toegenomen

Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse IC’s is in de afgelopen 24 uur met veertien toegenomen tot 212. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de reguliere afdelingen liggen 469 patiënten met Covid-19. Daar is wel een afname te zien van 19 gevallen. Op woensdag zijn in de ziekenhuizen in totaal 681 bedden bezet door mensen die besmet zijn met het coronavirus.

Grand Prix in Japan van de Formule 1 afgelast vanwege coronamaatregelen

Door de coronasituatie in Japan gaat de Grand Prix in het land dit jaar opnieuw niet door. De Formule 1-race zou plaatsvinden op 10 oktober, maar de organisatie besloot woensdag vanwege het oplopende aantal besmettingen deze race af te gelasten.

De Formule 1 wil nog steeds 23 wedstrijden houden, waardoor de organisatie werkt aan een nieuwe kalender voor de races. Een jaar eerder ging de Grand Prix in Japan ook niet door vanwege het coronavirus.

Het F1-seizoen zit nu in de zomerstop en gaat op 29 augustus verder met de Grand Prix van België. Een week later is de race in Zandvoort in Nederland.

De vierde coronagolf in Japan bereikt sinds eind juli bijna elke dag een nieuw hoogtepunt in het aantal coronabesmettingen. Op dinsdag werden er bijna twintigduizend gemeld.

Lewis Hamilton bij de race op circuit Suzuka in Japan in 2018. Foto Behrouz Mehri/AFP

Paus en andere katholieke geestelijken roepen op: laat je vaccineren

Paus Franciscus heeft in een door het Vaticaan geproduceerd spotje gelovigen opgeroepen zich te laten vaccineren. In zijn woensdag verschenen boodschap zei hij dat het verkrijgen van een coronaprik „een daad van liefde” is, „goedgekeurd door de verscheidene autoriteiten”.

In de video, die wereldwijd is verspreid maar vooral gericht is op inwoners van Noord- en Zuid-Amerika, komen ook de kardinalen en (aarts)bisschoppen van de Verenigde Staten, Honduras, Mexico, El Salvador en Brazilië aan het woord. Het doel van de videoboodschap is om de Latijns-Amerikaanse bevolking ervan te overtuigen het vaccin te nemen en zo de vaccinatiegraad te verhogen.

Volgens de paus is het aan „Gods wil en het werk van velen” te danken dat er vaccins beschikbaar zijn gekomen die beschermen tegen Covid-19. „Ze geven ons hoop de pandemie te kunnen beëindigen, maar alleen als ze beschikbaar zijn voor iedereen en we samenwerken.” Het laten inenten noemde hij „een simpel, maar belangrijke manier om voor elkaar te zorgen, vooral voor de meest kwetsbaren. Een klein gebaar van liefde.”

Welkom in een nieuw blog

In dit blog plaatst NRC het belangrijkste nieuws rondom de coronacrisis.

Lees hier het coronablog van maandag 16 en dinsdag 17 augustus terug