ChristenUnie: toon startdocument formatie aan Tweede Kamer

Gert-Jan Segers (ChristenUnie) na afloop van een gesprek met informateur Mariette Hamer over de kabinetsformatie op dinsdag.
Gert-Jan Segers (ChristenUnie) na afloop van een gesprek met informateur Mariette Hamer over de kabinetsformatie op dinsdag. Foto Bart Maat/ANP

De ChristenUnie wil dat het startdocument voor de formatie, waar VVD en D66 de afgelopen weken aan werkten en dat als basis dient voor de formatie, naar het parlement wordt gestuurd. Dat zegt een voorlichter van de partij aan NRC. „Het zou heel goed zijn als het verhaal naar het parlement gaat. Want dan kan iedere fractie, ook wij, zich publiekelijk uitlaten over wat er in staat en hoe wij ons ertoe verhouden.” Gert-Jan Segers, partijleider van de ChristenUnie werd dinsdag over het document bijgepraat door VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag. In het Johan de Witthuis in Den Haag kwamen naast Segers ook CDA-leider Wopke Hoekstra, PvdA-leider Lilianne Ploumen en GL-leider Jesse Klaver langs om kennis te nemen van het verhaal waar de liberalen de coalitieonderhandelingen mee willen starten.

Die drie partijen hebben zich niet zo stevig uitgelaten over openbaarmaking van het document, en verwijzen bij vragen daarover steeds naar de schrijvers van het stuk. Deze woensdagmorgen nog, na afloop van een gesprek tussen Wopke Hoekstra, Mark Rutte en Sigrid Kaag met de informateur, zei Hoekstra dat hij het „niet dienstig” vindt om „alles wat binnenskamers besproken wordt ook buiten te bespreken.”

Bij de ChristenUnie denken ze daar dus anders over. „Als het openbaar wordt gemaakt dan kunnen we zeggen wat we ervan vinden”, zegt de voorlichter van de ChristenUnie. Hij zegt te „snappen dat de onderhandelende partijen niet in onderhandeling willen gaan met het hele parlement. Maar wij zijn niet aan het onderhandelen. Wij zijn zelfs als niet gewenste coalitiepartner verklaard, maar nemen er wel kennis van en kunnen niet zeggen wat we er precies van vinden.”

‘In het mandje’
Dinsdag toonde Segers zich gepikeerd over de gang van zaken in de formatie. Hij vroeg zich af waarom hij was uitgenodigd voor een gesprek met de informateur nadat D66-leider Sigrid Kaag in het AD had gezegd niet nogmaals in een kabinet te willen zitten waar ook de CU aan deelneemt. Woensdag wuifde VVD-leider Mark Rutte de vraag of Segers daarmee niet meer aan de onderhandelingstafel zit weg. „Segers zit nog steeds in het mandje, met alle anderen.” Later in de middag is Segers te gast bij informateur Hamer en Sigrid Kaag. Namens de VVD zal Sophie Hermans aanschuiven, VVD-Kamerlid en mede-onderhandelaar van Rutte. De demissionair premier zit dan zelf in een Kamerdebat over de coronamaatregelen.

Lees ook deze analyse over de voortzetting van de formatie: Gaat de formatie nu over links? Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ChristenUnie wil startdocument van de formatie openbaren aan de Tweede Kamer