Brief aan veteranen over ‘pijnlijke afsluiting’ van missies

Het snelle offensief van de Taliban en hun machtsovername zijn een „pijnlijke afsluiting van onze inzet in Afghanistan”. Dat schrijven demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld en Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim in een brief gericht aan veteranen. Die hebben volgens de boodschap „een band met het land en de inwoners” opgebouwd tijdens hun uitzending, wat de huidige crisis in Afghanistan „des te gevoeliger” maakt.

„Een realistische blik leert dat de geboekte resultaten niet onomkeerbaar blijken”, wordt in het schrijven geconcludeerd. Veteranen, familieleden of nabestaanden bij wie de actuele ontwikkelingen nare herinneringen oproepen, wordt op het hart gedrukt daar niet alleen mee te blijven maar erover te praten. Datzelfde advies werd ook eerder al op Twitter aan veteranen gegeven. De brief werd dinsdag uitgestuurd; het ministerie deelde het document woensdag via sociale media.

De afgelopen weken hebben meerdere veteranen en politiemensen die door Nederland naar Afghanistan zijn uitgezonden, zich uitgelaten over de huidige ontwikkelingen. Een aantal van hen heeft zich publiekelijk hard gemaakt voor hulp aan en evacuatie van tolken en andere lokale ‘helpers’ die door de Taliban als verraders worden gezien. Via sociale media halen sommige veteranen ook herinneringen aan hun eigen uitzending op.

Twitter avatar Defensie Ministerie van Defensie Bericht aan alle veteranen, militairen, collega’s en hun familie: de situatie in Afghanistan kan veel oproepen. Emoties, nare herinneringen, ze kunnen snel teveel worden. Weet: je bent niet alleen. Praat met collega’s, bel je buddy’s, leg contact. #BuddyCheck #JeBentNietAlleen
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vlucht met 35 geëvacueerde Nederlanders landt vanavond op Schiphol