Australische evacuatievlucht met 26 mensen, ‘teleurstellend aantal’

De passagiers kwamen woensdag aan met het Australische vliegtuig.
De passagiers kwamen woensdag aan met het Australische vliegtuig. Foto AFP/Australian Department of Defence

In het Australische evacuatievliegtuig dat woensdag aankwam in Dubai zaten 26 passagiers, terwijl ruimte was voor zo’n 128 reizigers. De Australische directeur van de Human Rights Watch Elaine Pearson noemt dit aantal „erg teleurstellend”. Ze schrijft op Twitter woensdag dat „in een crisis als deze elke stoel gevuld moet zijn”.

In het vliegtuig zaten hoofdzakelijk Australiërs en Afghanen met een geldig visum voor Australië. De rest van het vliegtuig vullen met vluchtelingen was volgens de Australische premier Scott Morrison niet mogelijk omdat de passagiers eerst zorgvuldig gescreend worden. Volgens Pearson had deze screening ook plaats kunnen vinden in een ander land.

Premier Morrison verklaarde woensdag dat zijn land geen extra asielzoekers zal aannemen, ondanks de crisis in Afghanistan. Hij herhaalde dat Australië strenge asielmaatregelen zal blijven handhaven. Alleen vluchtelingen die vallen onder het officiële programma van de Verenigde Naties worden toegelaten. Het gaat dan om het Vluchtelingenpact van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, waar vluchtelingen onder vallen die asiel hebben aangevraagd in landen waar veel vluchtelingen aankomen en die vervolgens herverdeeld worden over VN-lidstaten.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Populariteit van Biden afgelopen weekend gekelderd in de Verenigde Staten