Afghaanse president Ashraf Ghani gevlucht naar Verenigde Arabische Emiraten

De Afghaanse president Ashraf Ghani eerder deze maand.
De Afghaanse president Ashraf Ghani eerder deze maand. Foto Sajjad Hussain/AFP

De gevluchte Afghaanse president Ashraf Ghani en zijn familie bevinden zich in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken van dat land woensdag bevestigd. De VAE zeggen het staatshoofd te hebben toegelaten „op humanitaire gronden”.

Ghani sloeg afgelopen zondag met zijn familie op de vlucht uit Kabul. Nog diezelfde dag werd de Afghaanse hoofdstad, en daarmee laatste deel van het land dat nog door de regering bestuurd werd, ingenomen door de Taliban. Het was tot dusver onbekend waar Ghani naartoe gevlucht was. Eerder werden buurlanden Tadjikistan en Oezbekistan genoemd als mogelijke toevluchtsoorden. Of hij daar ook geweest is, is niet bekend.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: 47 landen roepen Taliban op vrouwenrechten te respecteren