47 landen roepen Taliban op vrouwenrechten te respecteren

Activisten in India nemen woensdag deel aan een protest in solidariteit met de Afghaanse bevolking.
Activisten in India nemen woensdag deel aan een protest in solidariteit met de Afghaanse bevolking. Foto PiyalAdhikary/EPA

Tientallen westerse en niet-westerse landen hebben dinsdag een verklaring ondertekend waarin ze de Taliban in Afghanistan oproepen de rechten van vrouwen en meisjes te respecteren. Gevreesd wordt dat de Taliban hun recent verworven macht zullen gebruiken om vrouwen en meisjes te onderdrukken, zoals de fundamentalistische groepering in het verleden ook heeft gedaan.

„We maken ons grote zorgen over Afghaanse vrouwen en meisjes, hun rechten op onderwijs, werk en bewegingsvrijheid”, staat in de verklaring, ondertekend door onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de 27 landen uit de Europese Unie. „We roepen degenen met machts- en gezagsposities in heel Afghanistan op om hun bescherming te garanderen.”

Net als andere Afghanen verdienen meisjes en vrouwen het om in veiligheid, zekerheid en waardigheid te leven, aldus de ondertekenaars, en iedere vorm van discriminatie en misbruik moet worden voorkomen. „Wij in de internationale gemeenschap staan ​​klaar om hen te helpen met humanitaire hulp en ondersteuning, om ervoor te zorgen dat hun stem kan worden gehoord.” De landen zullen „nauwlettend” in de gaten houden of de toekomstige regering de rechten en vrijheden in stand houdt die Afghaanse meisjes en vrouwen de afgelopen twintig jaar hebben verworven.

Naast de VS, de EU-landen en het VK, hebben ook Albanië, Argentinië en Australië de oproep ondertekend, evenals Brazilië, Canada en Chili. Ook Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Honduras en Guatemala schaarden zich achter de verklaring, net als Noord-Macedonië, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Paraguay, Senegal en Zwitserland.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Zeventien gewonden bij bestorming vliegveld Kabul’