Zelfrijdende auto’s

Amerikaanse toezichthouder onderzoekt autopilot Tesla na botsen op hulpdiensten

Interieur Tesla.
Interieur Tesla. Foto Spencer Platt/AFP

De Amerikaanse toezichthouder op de verkeersveiligheid NHTSA doet opnieuw onderzoek naar Tesla’s. De software die de elektrische auto’s zelfstandig laat rijden, de autopilot, zou moeite hebben geparkeerde hulpdiensten te herkennen. Dat heeft persbureau AP maandag bericht.

Het onderzoek richt zich op praktisch alle auto’s die sinds 2014 Tesla heeft verkocht in de VS, bijna 800.000 stuks. Het gaat hierbij om alle Teslamodellen: Y, X, S en 3. De verkeersveiligheidsdienst telt sinds 2018 zeker elf ongelukken waarbij Tesla’s inreden op stilstaande wagens van hulpdiensten.

De meeste incidenten vonden ’s nachts plaats, waarbij de voertuigen van de hulpdiensten stilstonden met alarmverlichting. Soms ging het ook om waarschuwingspijlen en pylonen. De NHTSA zal in het onderzoek ook bekijken hoe de Autopilottechnologie de bestuurder dwingt actief de weg in de gaten te blijven houden.

Bestuurders die de zelfrijfunctie van Tesla gebruiken, wordt daarbij opgedragen alert te blijven zodat zij ieder moment kunnen ingrijpen. De software kan fouten maken.

Sinds juni 2016 zijn 31 ongevallen met Tesla’s gemeld bij de verkeersdienst, deels met dodelijke afloop. Bij 25 daarvan was op dat moment het systemen ingeschakeld om de auto zelfstandig te laten rijden. (NRC)