Zeker twaalf vliegtuigen vertrokken uit Kabul, eerste vlucht komt vanmiddag aan in Parijs

De evacuatie van diplomaten en burgers uit Afghanistan met behulp van militaire vluchten is dinsdag hervat. Tegen de middag waren zeker twaalf militaire vliegtuigen vertrokken vanaf de luchthaven in de hoofdstad Kabul, meldt persbureau AP. Evacuaties waren eerder niet mogelijk omdat duizenden wanhopige mensen de landingsbanen en vertrekhallen hadden bestormd nadat de Taliban de hoofdstad hadden ingenomen. In de chaos kwamen zeker zeven mensen om het leven.

Onder meer Polen en Australië halen burgers en hun Afghaanse collega’s op. Ook zijn inmiddels de eerste 45 personen door Frankrijk uit Kabul opgehaald. Zij zijn onderweg naar een luchthaven in de Franse hoofdstad Parijs, waar ze naar verwachting later op dinsdag zullen landen, meldt persbureau AFP. In de komende uren en dagen zijn meer vluchten gepland om alle Franse staatsburgers te evacueren uit Afghanistan. Ook zet Frankrijk een luchtbrug op naar een militaire basis in de Verenigde Arabische Emiraten.

Als onderdeel van een vorig jaar gesloten terugtrekkingspact voor de Amerikaanse troepen, hebben de Taliban afgesproken om buitenlandse troepen niet aan te vallen als ze vertrekken. Het is onduidelijk of die afspraak ook geldt voor de omgang van personeelsleden en hun families.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kritiek in de Tweede Kamer op handelen kabinet in Afghanistan