Waarnemend topman Afghaanse centrale bank vlucht het land uit

De waarnemend topman van de Afghaanse centrale bank is hoofdstad Kabul ontvlucht. Op Twitter schrijft Ajmal Ahmady dat hij twijfelt aan „de loyaliteit” van het Afghaanse leger. Hij geeft president Ashraf Ghani en zijn „onervaren adviseurs” de schuld van de snelle opmars van de Taliban en de val van de regering.

„Ik walg van het gebrek aan planning door de Afghaanse autoriteiten”, Ahmady, die zegt dat hij „ze” op het vliegveld zag vertrekken zonder anderen daarover te informeren. Het is niet direct duidelijk of hij het heeft over militairen of bewindslieden.

De gevolgen van de chaos in Afghanistan tekenen zich ook af op de Afghaanse valutamarkt. De waarde van de Afghaanse munt, de afghani, is sinds vrijdag scherp gedaald. Ondertussen probeerden mensen afgelopen weekend in paniek geld op te nemen bij banken, die hadden aangekondigd hun deuren te sluiten.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Taliban: amnestie voor alle burgers, vrouwen worden opgeroepen zich achter bestuur te scharen