Vicepresident Afghanistan noemt zichzelf de legitieme waarnemend president

De Afghaanse vicepresident, Amrullah Saleh, acht zichzelf de legitieme waarnemend president van Afghanistan, nu president Ashraf Ghani het land is ontvlucht. Hij bevindt zich nog in Afghanistan, laat hij dinsdag weten via Twitter. Hij beroept zich op de Afghaanse grondwet en zegt „met alle leiders van het land” te overleggen om zijn positie als waarnemend president te versterken.

Waar Saleh zich precies bevindt, is onduidelijk. Eerder op dinsdag stelde hij „onder geen enkele omstandigheid te buigen” voor de „terroristen van de Taliban”. Het is dan ook onduidelijk hoe hij zijn rol als waarnemend president voor zich ziet nu de Taliban aan de macht zijn.

De Afghaanse president liet zondag via Facebook weten het land te hebben verlaten. Hij zegt dat te hebben gedaan om „bloedvergieten te voorkomen”, aangezien zijn blijven tot een gewelddadige strijd met de Taliban zou hebben geleid. Het is onduidelijk waar hij naartoe is gevlucht.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Taliban in eerste persconferentie: niemand hoeft bang te zijn voor wraak