Veiligheidsadviseur VS: Taliban helpen evacuees veilig naar luchthaven te krijgen

Amerikaanse burgers in Afghanistan en Afghanen die hebben gewerkt voor de Verenigde Staten kunnen met hulp van de Taliban veilig naar de luchthaven van Kabul afreizen. Dat heeft de extremistische groep tegen de Verenigde Staten gezegd, aldus Nationaal Veiligheidsadviseur Jake Sullivan tijdens een persmoment in het Witte Huis. De Taliban zouden hebben beloofd voor een veilige doorgang naar de luchthaven te zorgen.

De evacuaties kunnen tot 31 augustus voortduren, zei Sullivan. Naar verwachting moet na die datum iedereen die daarvoor in aanmerking komt, zijn overgebracht naar de Verenigde Staten. Dat is tevens de dag die president Joe Biden vorige maand aanwees als officiële datum waarop de VS uit Afghanistan zouden zijn teruggetrokken.

De VS stuurden maandag en dinsdag extra militairen naar het vliegveld om de evacuaties in goede banen te leiden. Het vliegverkeer lag tijdelijk stil doordat duizenden wanhopige mensen de luchthaven hadden bestormd in een poging aan boord van een vliegtuig te komen. Daarbij kwamen zeker zeven mensen om het leven.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Noodopvang voor Afghaanse asielzoekers in Groningse kazerne